HVAC Bulgaria  

ЕП одобри нови правила за употребата на флуорсъдържащи газове

19.01.2024   |   Начало»Бизнес

Европейският парламент (ЕП) одобри нови правила, насочени към намаляване на парниковите газове с оглед постигане на съответствие с целите на ЕС и глобалните климатични цели.

Премахване на F-газовете до 2050 г.

С голямо мнозинство евродепутатите одобриха споразумение, което включва пълно премахване на флуоровъглеводородите (HFC) до 2050 г. и преминаване към щадящи климата решения.

Законодателството очертава междинни стъпки за намаляване на квотите за потребление в ЕС между 2024 и 2049 г. и налага строги изисквания към продуктите, съдържащи F-газове на пазара.

Регламентират се и конкретни дати за поетапно премахване на F-газовете в сектори, в които е технологично и икономически приложимо преминаването към алтернативи без използване на F-газове, като битови хладилници, климатизация и термопомпи.

Докладчикът Бас Ейкхаут каза: "Слагането на край на F-газовете е от решаващо значение, не само защото те са изключително вредни за климата, но също така защото предоставя яснота и сигурност на инвестициите за индустрията. Европейските компании вече са в челните редици на разработването на чисти алтернативи на F-газовете, така че този закон ще бъде добър за климата и европейската икономика."

Намаляване на емисиите на озоноразрушаващи вещества

Гласуваното споразумение за ограничаване на емисиите на озоноразрушаващи вещества (ОРВ) налага оползотворяването и рециклирането на ОРВ в строителни материали по време на ремонти, (намиращи се по-специално в изолационните пенопласти). Законодателството също така прецизира изключенията за употребата на ОРВ като суровина, технологични агенти, в лаборатории и за противопожарна защита.

     
Източник: ЕП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕП   флуорсъдържащи газове   хладилна техника   климатизация   охладители  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...