HVAC Bulgaria  

Нови данни сочат спад в продажбите на термопомпи в Европа

19.01.2024   |   Начало»Бизнес

Въпреки силния старт, продажбите на термопомпи са се свили през 2023 г., показват нови данни на Европейската асоциация за термопомпи (EHPA).

Спад на продажбите с 14% на годишна база

След добро първо тримесечие, през второто и третото тримесечие продажбите на термопомпи за отопление и битова гореща вода са намалели в Европа. В много страни продажбите са по-ниски, отколкото през същото тримесечие на 2022 г. Средно в десетте разглеждани държави през третото тримесечие на 2023 г. се наблюдава спад на продажбите от 14% в сравнение с 2022 г.

Страните, обхванати от проучването на EHPA, са: Австрия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Швейцария. В осем от десетте държави тенденцията на годишните тримесечни продажби през 2023 г. намалява. Единствената страна, чиито продажби през 2023 г. остават по-високи от тези през 2022 г., е Германия. Но дори там темпът на растеж се забавя в края на годината, показват данните от проучването.

Този спад е част от тревожна тенденция, която излага на риск постигането на целите за декарбонизация на Европа. Това също така застрашава 7 млрд. евро инвестиции, обявени от производителите на термопомпи и компоненти за изграждане и обновяване на производствени съоръжения от 2022 до 2025 г. Тези инвестиционни планове бяха реакция на положителната политическа оценка на технологията и процъфтяващото търсене през 2022 г. и преди това, споделят от асоциацията.

Причините

Намаляването на продажбите може да е свързано с разнопосочните сигнали от политиците, както и с променящите се правителствени политики и субсидии, които хвърлиха потребителите в несигурност. Спадът се дължи и на понижението на цените на природния газ, докато цената на електроенергията, използвана от повечето термопомпи, остава непроменена. Това прави термопомпите по-малко привлекателни от финансова гледна точка.

Тези въпроси трябва да бъдат разгледани в подготвяния план за действие на Европейската комисия за термопомпи, който предстои да бъде одобрен в началото на 2024 г.

Националните правителства също трябва да предложат решения на тези проблеми в своите национални енергийни и климатични планове и да работят по-конкретно за по-балансирано енергийно данъчно облагане, постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива и намаляване на тежестта на електроенергията от данъци и такси, смятат от EHPA.

Томас Новак, генерален секретар на EHPA, заявява: "Термопомпите са най-рентабилният, неутрален спрямо климата начин за отопление и охлаждане, но потребителите ги виждат като скъпа и несигурна инвестиция. Политиците трябва да коригират това, като се ангажират недвусмислено с подкрепата на термопомпените технологии и като установят благоприятни икономически условия за най-чистото налично решение за отопление. Като незабавна мярка, политиката трябва да е насочена към намаляване на разходите за електроенергия за жилищни, търговски и промишлени приложения. Тя не трябва да бъде над два пъти по-висока от цената на природния газ."

     
Източник: EHPA

Ключови думи: EHPA   термопомпи   пазарно проучване  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...