HVAC Bulgaria  

Споразумението за енергийните характеристики на сградите открива пътя към декарбонизация на отоплението в Европа

05.01.2024   |   Начало»Бизнес

На 7 декември 2023 г. преговарящите от ЕС постигнаха споразумение по ревизираната Директива относно енергийните характеристики на сградите (ДЕХС), с което се открива пътя към декарбонизация на отоплението, съобщават от Асоциацията "Европейско партньорство за енергия и околна среда" (EPEE), представляваща компании от индустрията за охлаждане, климатизация и термопомпи в Европа.

Директивата има за цел да ускори обновяването на сградния фонд и да подкрепи усилията за декарбонизация на сградите в страните от ЕС, като определя конкретни цели за спестяване на енергия.

"Резултатът от преговорите изпраща силен сигнал както към строителния, така и към енергийния сектор. Индустрията за охлаждане, климатизация и термопомпи е готова да внедри устойчиви и ефективни решения за отопление и охлаждане за всички граждани на ЕС, частни предприятия и публични институции", каза Ръсел Патън, генерален директор на EPEE.

По данни на Европейската комисия 80% от енергията, консумирана от гражданите на ЕС, отива за отопление, охлаждане и битова гореща вода.

С новите изисквания държавите членки се задължават да приемат мерки за постепенно редуциране на употребата на изкопаеми горива за отопление и охлаждане с оглед пълното премахване на котлите, работещи на изкопаеми горива до 2040 г.

Преразгледаната директива поставя изискване за нулеви емисии от изкопаеми горива, които първо ще се прилагат за новите сгради. Целта е сградите с нулеви емисии да се превърнат в новия стандарт.

Според Евростат близо 10% от гражданите на ЕС не са успели да поддържат домовете си топли през 2022 г., отчасти поради ниските енергийни характеристики на къщите и уредите. Изискването за подобряване на енергийната ефективност на сградите първо ще се прилага за сградите с най-лоши характеристики, с което се цели към тях да бъдат насочени и първите мерки за финансово подпомагане съгласно директивата.

"В сградите има сериозен потенциал за намаляване на енергийното потребление и на зависимостта от внос на изкопаеми горива. Ефективното прилагане на Директива относно енергийните характеристики на сградите ще помогне на ЕС да остане лидер в смекчаването на изменението на климата", допълва Патън.

     
Източник: EPEE; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: EPEE   ДЕХС   отопление   енергийна ефективност на сгради   декарбонизация  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...