HVAC Bulgaria  

Учебните заведения ще могат да ползват финансиране за енергоспестяващи системи за вентилация

11.12.2023   |   Начало»Проекти

Държавите в Европейския съюз обръщат все по-голямо внимание на темата, свързана с изграждане на енергоспестяващи системи за вентилация в учебните заведения и общинските сгради като мярка за решаване на проблема със замърсения и застоял въздух в помещенията, съобщават от Българската асоциация "Отопление, вентилация и климатизация" (БАОВК).

 
Подпомагане за изграждането на съвременни ОВК системи 

 
В тази връзка от асоциацията обръщат внимание на директори и ръководители на учебни заведения, че през следващата година се очаква да бъде открита процедура по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще предоставя финансиране на изграждане на системи за отопление, вентилация и климатизация. А относно ползите и икономията от съвременните ОВК инсталации Иван Армянов пояснява:
 
"Отварянето на прозорци в класните стаи е решение на проблема с пресния въздух и вентилацията, но води до изключително големи разходи за отопление, както и сериозен дискомфорт. На база опит от изградени системи за рекуперативна вентилация в Чехия, Полша и Португалия, разполагаме с данни, че разходите за отопление са с 30 - 35% по-ниски. Същевременно, датчиците за качество на въздуха показват несравнимо по-добър микроклимат в помещенията с изградена енергоспестяваща вентилация."


Значение на вентилацията за качеството на въздуха в помещенията

 
"Проучване на "Европейския център за превенция и контрол на заболяванията" показва, че ако в една класна стая с 24 ученици влезе болен учител, за 1 учебен час той би заразил между четири и осем ученици. Ако в същата училищна стая бъде използвана вентилационна инсталация за пресен въздух, заболелите ученици биха били само един или двама. Ето защо е редно е да се обърне внимание на проблема, свързан с респираторните вируси", коментира Иван Армянов, член на управителния съвет на БАОВК.
 

Експертите от организацията посещават учебни заведения с цел мониторинг на системите за отопление и на база различни измервания установяват, че има високо ниво на замърсяване на въздуха в помещенията, поради липса на вентилационни системи.
 
От асоциацията подчертават, че децата са особено уязвими пред въздействието на замърсяването на въздуха. Фактът, че те прекарват средно 70% от времето си в закрити помещения, налага неотложна нужда от внимание към качеството на въздуха в училищата и детските градини.
 
Замърсяването на въздуха в закрити помещения включва различни опасни замърсители, като прахови частици, азотни оксиди, въглероден оксид и други. Редица изследвания показват, че учениците, работещи при по-добри условия, отсъстват по-рядко поради заболявания. Освен това, качеството на въздуха влияе на когнитивните способности и успеваемостта на учениците, допълват от БАОВК.

     
Източник: БАОВК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БАОВК   вентилационни системи   качество на въздуха в помещенията   ОВК инсталации   НПВУ  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...