HVAC Bulgaria  

Обявиха победителите на Global District Energy Climate Awards

Церемонията по обявяване на победителите в 8-ото издание на конкурса Global District Energy Climate Awards се проведе по време на срещата на върха по въпросите на централизираното отопление и охлаждане Euroheat & Power Summit през ноември 2023 г. в Брюксел, Белгия, съобщават от международната мрежа Euroheat & Power (EHP).

Инициативата за отбелязване на колективните постижения в сектора на централизираното топлоснабдяване е плод на съвместните усилия на Международната агенция по енергетика (IEA), Програмата за технологично сътрудничество в областта на централизираното отопление и охлаждане на IEA (IEA DHC), Програмата на ООН за околната среда и водещи представителни организации от сектора – Euroheat & Power, IDEA и APUEA.

Наградите Global District Energy Climate Awards са ефективен начин да се подчертаят постиженията и разнообразните подходи в успешните проекти в сферата на централизираните топлофикационни мрежи, споделят от EHP.

Финалистите,  демонстриращи лидерство в предоставянето на чисти и устойчиви енергийни решения, са от различни градове и части на света.

В категорията "Модернизация и/или разширяване", в която попадат проекти с най-силно въздействие по отношение на ефективност и ефикасност след извършване на модернизация или разширение, наградата за високи постижения беше присъдена на Топлофикационната мрежа на Понс – Проект Emasol, гр. Понс, Франция.

Топлофикационна мрежа на Понс – проект Emasol

Топлопреносната мрежа на Понс е с дължина около 1,5 км и обслужва 11 абоната при общо потребление 5000 MWh на година. За осигуряване на това годишно потребление мрежата се захранва от:

  • котел на биомаса с мощност 2,5 MW, който работи само през отоплителния сезон; Котелът на биомаса не може да се използва при ниска мощност, в противен случай неговата ефективност ще бъде значително влошена, така че той работи само по време отоплителния сезон;
  • газов котел, който работи периодично като резервен през отоплителния сезон.

Награденият проект е разработен и осъществен от компанията Newheat и включва изграждането на соларна топлоелектрическа централа с капацитет за дневно съхранение, предназначена за захранване с топла вода на отоплителната мрежа на Понс. Произведената соларна топлинна енергия е около 1000 MWh годишно.

"Възобновяемата топлина, произведена от плоски колектори, инсталирани на проследяващи системи (за първи път в света), замества по-голямата част от природния газ, използван за допълване на съществуващата отоплителна инсталация на биомаса, особено през летните месеци. Отоплителната мрежа сега се захранва с близо 90% възобновяема енергия, с което годишно се спестяват 292 t емисии на CO2", отбелязват от Newheat.

Други наградени проекти са "Ямно съхранение на топлинна енергия в Хойе Таастръп", Дания, "Схема за централно отопление на Талагт", Дъблин, "Система за централно охлажданена на CenTrio", Chicago и "Възстановяване на отпадна топлина в Болница Северо Очоа", Мадрид.

     
Източник: EHP

Ключови думи: EHP   Newheat   топлофикационни мрежи   централизирано отопление и охлаждане   възобновяема енергия  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...