HVAC Bulgaria  

Френско предприятие намали драстично енергийните си разходи с комплексно решение с термопомпи

Френската компания за макаронени изделия Saint Jean, с персонал от 450 души и пет производствени предприятия в региона Оверн-Рона-Алпи, е успяла да намали разходите си за отопление и охлаждане с 68% с ново технологично решение с термопомпи, разказват историята на успеха й от Европейската асоциация за термопомпи EHPA.

Проблем с капацитета за охлаждане

През миналата година мениджърите на съоръжения в Saint Jean се изправят пред недостиг на временен капацитет за охлаждане от 150 kW, необходим за покриване на допълнителното лятно натоварване в един от заводите на компанията.

За да реши проблема, предприятието привлича екип на Trane Rental Services, за да анализира цялостните изисквания за охлаждане и отопление на Saint Jean. Заводът се нуждае от студена вода с температура от -8°C до -4°C и гореща вода с температура 55- 60°C.

Решението

Вместо да препоръчат допълнителен чилър за задоволяване на нуждите от охлаждане, инженерите предлагат ново решение с термопомпи, което не само осигурява допълнителния капацитет за охлаждане, но и заменя изцяло отоплителната система на завода, захранвана от 300 kW котел, работещ с изкопаеми горива.

Екипът инсталира две термопомпи вода-вода Trane City RTSF, свързвайки ги със съществуващите чилъри на завода, което позволява да се усвои отпадъчната топлина, отделяна в атмосферата по време на процеса на охлаждане.

Ползите

За период на ползване на инсталацията от четири месеца калкулациите установяват, че благодарение на спирането на газовия котел и замяната му с термопомпи разходите за генериране на топлина са спаднали с около 68%, намален е и въглеродният отпечатък на завода.

Антъни Гичард, ръководител на отдела за енергийни характеристики в Saint Jean, коментира: "Този проект ни позволи да потвърдим, че технологичното решение с термопомпи вода-вода е в състояние да посрещне нуждите от отопление на предприятието надеждно и ефективно.

Успехът от внедряването на инсталацията ни позволи да инициираме още две инвестиции в два други производствени обекта през 2023 г. Новите инсталации ще подкрепят изпълнението на плановете на компанията за декарбонизация.

Проектът също така подчерта значението на съхранението на топлината при този тип инсталации. Така стигнахме до решението да заменим съществуващия 25 m3 модул за съхранение с такъв от 40 m3."

     
Източник: EHPA

Ключови думи: EHPA   термопомпи вода-вода   охладителни и отоплителни инсталации   отпадна топлина  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...