HVAC Bulgaria  

Община Бургас планира да захрани всички детски заведения с геотермална енергия

29.09.2023   |   Начало»Проекти

Детска ясла № 3 в Бургас е първата в страната, която ще използва геотермална енергия за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване, съобщиха от община Бургас.

Инсталацията, работеща с геотермална енергия, беше представена официално пред журналисти на финална пресконференция по проект №BGENERGY-1.002-0004-C03 "Внедряване на ВЕИ чрез изграждане на геотермална термопомпена инсталация и реконструкция на отоплителна инсталация в детска ясла №3, гр. Бургас". На церемонията присъстваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът и ръководител на проекта Йорданка Ананиева и директорът на Детска ясла № 3 Пепа Николова.

Кметът Николов обясни, че с новата придобивка разходите за енергия в детското заведение се намаляват пет пъти и се подобрява комфортът за персонала и децата в яслата.

"След като видяхме всички параметри по отношение на икономиите и качеството на охлаждане и отопление, това ни даде допълнително мотиви в програмата на общината в следващите две години всички ясли и детски градини да имат подобни инсталации. Насочили сме се към тях, защото те работят без почивка и през лятото, а именно в този сезон имаме проблеми с охлаждането. От друга страна, освен отоплението и охлаждането, получаваме топла вода 12 месеца в годината. В същото време спестяваме вредни емисии от горенето на нафта и пелети. Спестеният ресурс ще ни даде възможност да инвестираме в тези нови технологии", каза Николов.

Община Бургас ще използва всички възможни програми, за да осигури финансиране за изграждане на инсталациите. Ако отпуснатите от тях средства не са достатъчни, администрацията ще ги осигури от собствения бюджет, допълни кметът.

Вече са изготвени планове за всички ясли и детски градини в тях да бъдат изградени подобни модерни инсталации. В момента се изчисляват техническите параметри спрямо обемите и пространствата, които ще се охлаждат и отопляват. Предимство е, че всички детски заведения в Бургас разполагат с достатъчно площ в дворните си пространства, за да бъдат направени необходимите сондажи, информират от общинската администрация.

За новата инсталация

Посредством 22 сондажа, всеки от които на 100 м дълбочина, термопомпената инсталация използва от земните недра температура от 5 до 23 градуса без да се черпи вода от източниците.

С енергията се захранват два агрегата – всеки с мощност 85,8 kW за отопление и с мощност 66 kW за охлаждане на сградата.

Температурата в помещенията се поддържа в оптимални граници в зависимост от сезона чрез 62 вентилаторни конвектора, поясняват от общината.

     
Източник: Община Бургас

Ключови думи: Община Бургас   геотермална енергия   инсталация за отопление и охлаждане   термопомпи  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...