HVAC Bulgaria  

С геотермална енергия ще се отоплява детска градина във Велинград

12.09.2023   |   Начало»Проекти

Геотермална термопомпена инсталация за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване е новата придобивка на детска градина "Еделвайс" във Велинград, финасирана по европроект, съобщават от Министерство на енергетиката (МЕ).

На пресконференция за представяне на модерната инсталация присъстваха заместник-кметовете на общината Светлана Томова и Исмаил Моллов, представители на министерството и директорът на детското заведение Величка Манева.

Технологията

Инсталацията се основава на използване на топлината на земния слой, която ще се акумулира в капсули с течност, поставени в сондажи на 100 м дълбочина. След това чрез топлообмен топлината ще се предава на изградената водна инсталация в детското заведение. Проектът е съгласуван с Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - Пловдив, след представяне на два доклада - хидроложки и геоложки, поясняват от МЕ.

Повече за проекта

Съоръжението е изградено по проект "Възобновяема енергия в общинската образователна инфраструктура в град Велинград" на обща стойност е 574 480 лв., като 85% са осигурени съгласно Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021 по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" с програмен оператор Министерството на енергетиката.

Основната цел на проекта е постигната с инвестиции в областта на енергийната ефективност чрез генериране на енергия от възобновяеми източници. Чрез тях не само ще се намалят вредните емисии, но и ще се постигне максимален процент икономия на енергия посредством интегриране на геотермална термопомпа за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване. Реализацията на проекта ще допринесе за повишаване на енергийната ефективност и независимост на сградата.

Новата система за отопление и охлаждане в сграда с използване на геотермална енергия, съхранявана като топлина под твърдата почвена повърхност, е изключително важен проект за община Велинград, беше подчертано на събитието. Нововъведението допринася за продължаване на Стратегията на ЕС, заложена в законодателен пакет "Чиста енергия за всички европейци". На национално ниво изпълнението на проекта ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на България за принос към постигане на енергийните и климатичните цели на ЕС.

Усвояването по този начин на геотермална енергия ще помогне за цялостното изпълнение на заложените цели на процедурата. Тя ще насърчи увеличаване дела на енергия от ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия и постигане на декарбонизация на сградния фонд, се казва още в съобщението.

     
Източник: МЕ

Ключови думи: Геотермална енергия   отоплителна инсталация   термопомпи   енергийна ефективност  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...