HVAC Bulgaria  

Растящата нужда от охлаждане в горещините повишава изискванията за ефективност на уредите

Затоплянето и горещините, които напоследък се превръщат в обичайно явление и стабилна тенденция, оказват влияние не само върху човешкото здраве и условията на живот, но и върху глобалните енергийни системи, отбелязват в свой аналитичен материал от Международната агенция по енергетика (IEA). Рекордно високите температури повишават търсенето на климатици и водят до пикове в потреблението на електроенергия. Това от своя страна може да доведе до порочен кръг от увеличени емисии на парникови газове, които на свой ред предизвикват още по-голямо затопляне.

Хората “усещат” топлината и в джобовете си, когато често, за да се охладят, плащат двойно повече от необходимото поради нискоефективни уреди, подчертават от IEA.

Увеличено търсене на решения за охлаждане

Данните показват, че екстремните горещини водят до по-високо търсене на климатици, като постоянните среднодневни температури от около 30°C обикновено повишават седмичните продажби с приблизително16%. На фона на настоящата глобална гореща вълна онлайн търсенето на климатици е рекордно, като в търсачката Google се наблюдава ръст с 25% в световен мащаб в сравнение с обичайните средни стойности за този период на годината.

Най-висок е скокът в нововъзникващите и развиващите се икономики, където по-малка част от домакинствата притежават климатици. В САЩ и Япония над 90% от домакинствата имат охладителен уред, докато в Югоизточна Азия – само 15%, а в Индия и Африка - едва 5%. Данните сочат, че само един на всеки 10 от 2,8 млрд. души, живеещи в най-горещите части на света, има достъп до климатик или други опции за охлаждане в дома, поясняват от IEA.

Пикове и колебания в натоварването на енергийната система

Успоредно с повишената нужда от охлаждане и употреба на климатици нараства и натоварването на енергийните системи по света. В новия доклад за пазара на електроенергия на IEA се посочва, че лятото на 2023 г. ще бъде още един стрес тест за системите, тъй като на охлаждането се падат около 10% от световната консумация на електроенергия.

В по-горещите страни това може да доведе до повишаване на търсенето на електроенергия с над 50% през лятото. В най-топлите региони капацитетът на мрежата се налага да покрие удвоено потребление на електроенергия в сравнение с по-меките месеци, а делът на може да достигне до над 70% от пиковото търсене на електроенергия.

В Тексас например всяко увеличение с 1°C на среднодневната температура над 24°C води до повишаване с около 4% на нуждите от електроенергия. В Индия, където по-малка част от населението притежава климатици, същото повишаване на температурата води до ръст от 2%. Енергийните мрежи, както в Индия, така и в Югоизточната част на САЩ, наред с 10 други страни, включително Бразилия, Китай, Колумбия, Япония, Малайзия и Тайланд, са отчели рекордни нива на пиково търсене през последните два месеца.

Колебанията в натоварването в резултат на променящите се нужди от охлаждане също носят рискове от недостиг, ограничения и прекъсвания на електрозахранването. Често това може да означава, че мрежовите оператори трябва да пуснат в действие по-стари, неефективни и по-замърсяващи електроцентрали, за да се справят с пиковете в търсенето.

Повишаване на енергийната ефективност

Решенията за смекчаване както на по-високото потребление на енергия, така и на потребителските разходи, могат да бъдат от по-строги стандарти за климатичните модули до нови програми за стимулиране от страна на мрежовите оператори.

Бързо и сравнително лесно решение е да се провеждат политики, подкрепящи инвестициите в енергийна ефективност в този критичен момент, коментират от IEA. Възможна мярка е прилагането на задължителни минимални стандарти за енергийна ефективност (MEPS) и етикети, показващи енергийната ефективност на уредите и оборудването – политика, която е доказала своята ефективност в страни и региони с най-дълго действащи програми, като САЩ и Европейския съюз.

Подобни политики биха могли бързо да удвоят средната ефективност на продадените климатици, намалявайки сметките за енергия и спомагайки за понижаване на емисиите до нивата на въглеродна неутралност. В съчетание с по-добре изолирани сгради и квартали и градове, построени в съответствие с енергийните изисквания, по-високата ефективност ще гарантира не само по-ниски текущи разходи за климатизация, но също така и по-малка нужда от инвестиции в нов капацитет на енергийните системи, обобщават от Агенцията.

     
Източник: IEA; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: IEA   охлаждане   климатици   енергийна ефективност  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...