HVAC Bulgaria  

Проучване предвижда значителен ръст на течното охлаждане на центрове за данни до 2033 г.

31.07.2023   |   Начало»Бизнес

Компанията за пазарни проучвания и бизнес консулации IDTechEx публикува резултатите от проучване на тема "Топлинно управление на центровете за данни 2023 – 2033: технологии, пазари и възможности". Докладът обхваща подробен обзор и пазарна прогноза за технологиите за охлаждане на центрове за данни, сегментирани по капацитет на мощност на центъра за данни. Прогнозите предвиждат годишните приходи в сегмента на течно охлаждане на центрове за данни да надхвърлят 900 млн. щатски долара до 2033 г.

Настояща картина на пазара

С разрастването на нуждата от високоефективна обработка на данни в сектори като AI, облачни системи и добив на крипто валути, през последните 16 години се забелязва значително увеличение на проектната топлинна  мощност (TDP) на интегралните схеми, която нараства четирикратно за периода от 2006 г. до 2022 г. Тази възходяща тенденция в TDP води до необходимост от по-ефективни системи за управление на топлината както на микро (сървърна платка и интегрална схема), така и на макро ниво (център за данни).

През последните години водещи потребители на центрове за данни в сътрудничество с доставчиците на решения за охлаждане обединяват усилия за разработката на иновативни пилотни проекти и комерсиализация на готови решения за охлаждане, за да могат да подобрят ефективността на охлаждане и така да се доближат до целите за устойчивост, отбелязват от IDTechEx.

Преглед на охлаждането

Методите за охлаждане на център за данни най-общо могат да бъдат разделени на въздушно и течно охлаждане в зависимост от използваната охлаждаща среда.

Въздушно охлаждане

При въздушното охлаждане се разчита на климатизиращи модули и/или вентилатори, при което конвекцията на въздушния поток служи за разсейване на топлината на сървърите. То е широко разпространено поради натрупания успешен опит. Недостатък на метода е ниският специфичен топлинен капацитет на въздуха, което е сериозно предизвикателство пред нарастващите изисквания за капацитета на охлаждане. Освен това, тъй като потребителите на центъра за данни се стремят да оползотворятмаксимално пространството в сървърните шкафове и зали, въздушните междини между сървърите стават все по-тесни, което допълнително намалява ефективността на въздушното охлаждане.

Течно охлаждане

Течното охлаждане, от друга страна, се характеризира с по-висок специфичен топлинен капацитет на флуида, което допринася за по-високата ефективност на технологията.

IDTechEx очаква бърз растеж в разпространението на течното охлаждане, стимулиран от фактори като нарастващия капацитет на центровете за данни, възхода при мащабните центрове за данни и наличието на готови за използване решения за течно охлаждане. В съответствие с тези предвиждания, докладът предлага и подробна 10-годишна прогноза за приходите от хардуер, свързан с течно охлаждане в центрове за данни, сегментирани по различни нива на IT мощността на центъра за данни.

Пазарни възможности

С разширяване на приложението на системи с течно охлаждане се появяват нови възможности, водещи до засилено сътрудничество между компаниите, участващи във веригата за доставки на охлаждане на центрове за данни. Очаква се също и доставчиците на компоненти, като модули за разпределение на охлаждаща течност (CDU), термопомпи и охлаждащи течности, да се възползват от благоприятната ситуация.

     
Източник: IDTechEx; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Център за данни   технологии за охлаждане   пазарни прогнози  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...