HVAC Bulgaria  

REHVA публикува доклад за преминаването от природен газ към алтернативни енергийни източници в сградите

Федерацията на европейските ОВК асоциации REHVA публикува доклад "Подмяна на газови котли с термопомпи, централизирано отопление и хибридни решения: преминаване от природен газ към алтернативни енергийни източници в сградите".

Предизвикателства пред сградния сектор във връзка с целите за декарбонизация

Стратегическата дългосрочна визия на Европейската комисия за "Чиста планета за всички " включва амбициозните цели за постигане на климатична неутралност и Целите на ООН за устойчиво развитие до 2050 г. Едно от ключовите предизвикателства при постигането на тези цели е декарбонизацията на сградния сектор, който се явява значителен източник на емисии на парникови газове и е един от най-големите потребители, възпрепятстващи енергийната независимост на Европа.

В тази връзка работна група на REHVA изготви материал, представящ потенциала на термопомпите, централното отопление и хибридните решения като заместители на газовите котли, които генерират основна част от въглеродните емисии в сградния сектор. Представените нови технологии и иновативни решения могат да подпомогнат за постигането на по-устойчива и екологична среда за живеене.

Какво съдържа докладът

Публикацията съдържа преглед на най-важните въпроси, които управителите на сгради, собствениците и ОВК инженерите трябва да вземат предвид при преминаване от природен газ към други (за предпочитане възобновяеми) енергийни източници.

При представяне на проблематиката е използван универсален подход, който е приложим при различни климатични условия и за различни енергийни източници (включително такива в процес на разработване) за отопление, битова гореща вода (БВГ) или други нужди. Поставя се силен акцент върху енергийната ефективност на съществуващите ОВК системи и мерките за модернизация, които ще допринесат за лесен преход към въглеродно неутрални сгради.

Докладът подчертава потенциалните ползи от замяната на природния газ в сградите, включително намаляване на емисиите на парникови газове, подобрено качество на въздуха и повишена енергийна ефективност. В него се съдържат също така и препоръки към управляващите, собствениците на сгради и заинтересованите страни от индустрията как могат да подкрепят прехода към алтернативни решения за отопление.

В доклада се разглеждат различните нисковъглеродни източници на енергия. Направен е преглед на използваните газови инсталации в сгради, включващи готварски уреди, отопление на помещения и производство на БВГ и различни технически решения за заместването на природния газ в тях.

Представени са способи като намаляване на подаваната температура на отоплителния флуид, прогнозно регулиране на отоплителни системи, начини за ограничаване на разпределителните топлинни загуби в системите. Включени са конкретни примери за заместване на съществуващи уреди и инсталации на природен газ.

За допълнителна информация вижте тук.

     
Източник: REHVA; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Термопомпи   газови котли   отопление   производство на БВГ   алтернативни източници на енергия  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...