HVAC Bulgaria  

Топлофикация Плевен насочва инвестиции за енергийна трансформация и устойчивост

03.07.2023   |   Начало»Проекти

Три нови газови когенератора са част от инвестиционната програма за развитие и обновяване на съоръженията за производство на енергия на Топлофикация Плевен, съобщи изпълнителният директор инж. Йордан Василев. Планът предвижда до края на годината и трите съоръжения да влязат в работен режим.

Всеки от трите когенератора е с мощност от 8,7 МВт и с включването им в работен режим общият производствен капацитет на съоръженията ще нарасне с 26,1 МВт.

"Новите мощности ще са от полза не само за Топлофикация Плевен. Увеличаването на дела на енергията от природен газ в страната ще позволи намаляване на дела на енергията от въглища. Все пак това е общата цел на целия ЕС! Радвам се, че дори и топлофикациите на природен газ, въпреки че все пак използваме по-екологичен източник на енергия, можем да дадем своя принос в общите усилия за подобряване на въздействието върху околната среда", каза инж. Василев.

Той изтъкна значението на природния газ в етапа на трансформацията в контекста на Зеления пакт. "Газът е горивото, което ще даде възможност за осъществяване на плавния и справедлив енергиен преход по устойчив начин. Мощностите на природен газ не отделят във въздуха серни оксиди, диоксиди и фини прахови частици. Емисиите на отделяния азотен оксид и въглероден диоксид при топлофикациите на природен газ са в пъти по-малко спрямо същите при използването на въглища. "Синьото гориво" има потенциал да гарантира декарбонизация. Това не само ще помогне на България да постигне целите си, но и ще осигури по-евтина алтернатива за потребителите."

Експертът подчерта, че внедряването на новите газови мощности е продължение на една от ключовите инвестиции на дружеството от последното десетилетие – въведената газова турбина, произведена от General Electric, в която са вложени над 40 млн. лв. Газовата турбина е с капацитет от 32 МВт, като нейната висока ефективност се постига благодарение на това, че отработените газове се използват в котела за производство на пара и гореща вода.

"Зелената трансформация на Топлофикация Плевен е пряко свързана с производството на зелена енергия от чисти горива. През годините ние инвестираме в използването на едни от най-модерните мощности, осигуряващи отопление от природен газ на потребителите. При нас се прилага на практика европейски модел за комбинирано производството на електро- и топлоенергия.

Дружеството е изцяло ангажирано с осъществяването на енергийната трансформация на сектора и работи последователно за подобряването на качеството на въздуха, като основният фокус за постигане на целите е върху иновациите", допълни инж. Йордан Василев.

     
Източник: Топлофикация Плевен; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Топлофикация Плевен   устойчивост   когенерация   газова турбина  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...