HVAC Bulgaria  

OMV и канадската Eavor обединяват усилия за внедряване на геотермална технология

OMV обяви придобиването на 6,5% дял в канадската частна компания Eavor Technologies (Eavor) за сумата от 34 млн. евро. Eavor е водещ разработчик в световен мащаб в областта на решения за геотермална енергия със затворен контур. Освен това OMV и Eavor сключиха търговско споразумение за постигане на широкомащабно внедряване на технологията Eavor-Loop™ в Европа и извън нея.

Споразумението определя OMV като ключов партньор, ползващ се с преференциални лицензионни условия, достъп до услуги и подкрепа за развитие. Първоначалният фокус на OMV ще бъде върху внедряването на Eavor-Loop™ в Австрия, Румъния и Германия.

Намеренията на OMV са за трансформирането й от интегрирана компания за петрол, газ и химикали към водещ доставчик на иновативни и устойчиви горива, химикали и материали с глобална роля в кръговата икономика. Преминавайки към нисковъглероден бизнес, OMV се стреми да постигне въглеродна неутралност най-късно до 2050 г., съобщават от компанията.

Технологията Eavor-Loop™

Технологичното решение Eavor-Loop™ предлага мащабируеми форми на топлинна и електроенергия, които са чисти, гъвкави, с възможност за пренос и с потенциал за поемане на базови товар. Това се постига чрез смекчаване или елиминиране на много от проблемите, които традиционно възпрепятстват системите с геотермална енергия.

Eavor-Loop™ представлява система със затворен контур, разположена дълбоко в скала под земната повърхност. При нея работният флуид циркулира между повърхността и дълбокия скален слой под земята в напълно изолиран от околната среда затворен контур, като преминава през масивен подземен радиатор. Този радиатор акумулира топлината от естествената температурна разлика в земните слоеве чрез топлообмен. Технологията значително намалява геоложкия, съответно и оперативния риск в сравнение с обикновените хидротермални системи с подобна енергийна мощност.

Това, че Eavor Loop™ е мащабируема технология, приложима в различни видове геоложки структури, ще позволи на OMV да предлага решения за централизирани топлофикационни мрежи, разположени извън хидротермални райони, и да разшири своето портфолио от хидротермални проекти.

Берислав Гасо, изпълнителен вицепрезидент на OMV за енергетиката, каза: "Ние сме развълнувани от партньорството с Eavor и очакваме с нетърпение да приложим тази технология за геотермална енергия от следващо поколение, за да постигнем нашите цели за зелена енергия."

Джон Редфърн, президент, главен изпълнителен директор и съосновател в Eavor, заяви: "Ние работим с OMV повече от година по това партньорство и продължаваме да сме впечатлени от тяхната техническа експертиза и отдаденост на енергийния преход".

     
Източник: OMV; Снимки: Eavor Technologies

Ключови думи: OMV   Eavor Technologies   геотермална енергия  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...