HVAC Bulgaria  

ЕК стартира онлайн обществени консултации по план за ускорено внедряване на термопомпи

23.06.2023   |   Начало»Бизнес

Европейската комисия (ЕК) стартира онлайн обществени консултации, свързани с планираното ускоряване на въвеждането на термопомпи в ЕС. Като позволяват преминаване от отопление и охлаждане, захранвани с изкопаеми горива, термопомпите имат централна роля за прехода към чиста енергия и за постигане на въглеродна неутралност в сградния сектор в съответствие с целите, определени в Европейския зелен пакт и плана REPowerEU. 

Консултациите се провеждат на всички официални езици на ЕС и ще продължат 12 седмици до 30 август 2023 г. Получените коментари ще бъдат включени в разработването на план за действие относно термопомпите, предвиден за публикуване през четвъртото тримесечие на тази година, поясняват от ЕК.

Цели и приоритетни области

Общата цел на тази инициатива е да се изготви план за действие със специфични мерки, които могат да бъдат предприети, включително на европейско, национално, регионално и местно ниво, за справяне с основните пречки и засилване на стимулите за по-бързо внедряване на термопомпите.

Консултацията се фокусира върху четири основни области, които са ключови за разширяването на сектора:

  • Партньорство между ЕК, страните от ЕС и самия сектор;
  • Комуникация с всички заинтересовани групи и партньорство относно умения за внедряване на термопомпи;
  • Законодателство, по-специално за екодизайн и енергийно етикетиране;
  • Достъпно финансиране.

Ще бъде публикуван обобщен доклад за резултатите от консултацията и резюме на отделните приноси. Ще бъдат разгледани и включени в доклада само отговорите, изпратени чрез онлайн въпросника.

Правна рамка

Планът REPowerEU призовава за приоритизиране на инвестициите във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност с цел намаляване на вноса на изкопаеми горива и удвояване на настоящите нива на внедряване на термопомпи в сгради. В него също така се призовава за по-бързо внедряване на големи термопомпи за централизирани отоплителни и охладителни мрежи.

Съществува спешна необходимост от преминаване към възобновяеми и ефективни технологии за отопление и охлаждане в сгради, индустрията и топлофикационните мрежи. Докладът на ЕК относно конкурентоспособността на технологиите за чиста енергия показва, че внедряването на всички видове термопомпи трябва да се ускори допълнително от термопомпи за еднофамилни къщи, големи многофамилни сгради и топлофикационни мрежи до високотемпературни термопомпи за индустриални приложения. 

В Индустриалния план на Европейския зелен пакт термопомпите се определят като една от ключовите технологии за постигане на целите на ЕС за климатична неутралност в сферата на промишленото производство, се казва още в съобщението.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Термопомпи   топлофикационни мрежи   отопление   охлаждане   климатична неутралност  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...