HVAC Bulgaria  

Индустриални климатични системи

Сред основните фактори, от които в голяма степен се определя надеждната и безаварийна работа на енергийноефективните електрони устройства, е поддържането на параметрите на работната среда в строго определени граници. Стриктното спазване на производствените изисквания към съответните електронни съоръжения по отношение стойностите на температурата, влажността, а в редица случаи и запрашеността на въздуха в работните помещения на промишлени сгради, е трудно постижимо със стандартните системи за сградна климатизация. 

С цел осигуряване на необходимите предпоставки за оптимално функциониране на компютри, индустриални контролери, работни станции и други чувствителни електронни устройства в съответните работни помещения се изграждат енергийноефективни индустриални климатични системи с използване на промишлени климатици.

Въпреки че оптималната влажност на въздуха в промишлени сгради се определя за всеки конкретен случай, за широко разнообразие от приложения стандартните изисквания включват относителна влажност в диапазона от 45 до 50%, при максимално отклонение ±3% за час.

 

Условия за оптимално проектиране

Успешната инсталация на една индустриална климатична система в промишлена сграда е резултат от изпълнението на следните основни процедури:

  • работа по приоритети - включва прецизно дефиниране на функциите и приложенията, които са енергийноефективни и важни за дадената работна среда;
  • идентификация на електронните съоръжения и системи, работата на които налага контрол на параметрите на работната среда необходимо е да се направи подробно и коректно описание на електронните съоръжения със съответните им основни работни функции; трябва също да се разработи списък с прогнозната надеждност на тези енергийноефективни съоръжения и системи, която да се съгласува с работата по приоритети, като целта е да се определи приблизителният размер на реалните разходи от технологичните престои на съоръженията в дадената работна зона на промишлените сгради;
  • съгласуване на дефинираните изисквания с наличните технически решения - тази процедура включва спецификация на основните характеристики на работната зона, в промишлените сгради включително габарити на климатизираното помещение, работните диапазони на изменение на температурата и влажността, както и през нощта и почивните дни, след което се прави проучване на предлаганите на пазара енергийноефективни промишлени климатици.

Основания за избор на системата в промишлени сгради

Известно е, че за индустриални приложения, в които системата за климатизация се инсталира извън работното помещение, стандартните енергийноефективни решения за климатизация често се повреждат, функционирайки в условия на запрашена, замърсена и агресивна работна среда. Използваните в конструкцията на климатичните системи стандартно изпълнение корпуси и уплътнения не са проектирани да предотвратяват навлизането на нефилтриран въздух в климатичния модул. 

Следователно, при използване на система за битова климатизация в промишлени сгради за решаване на енергийноефективни индустриални климатизационни задачи, работните помещения не са защитени от навлизането на мръсен заводски въздух. 

Друго съществено различие между промишлените климатици и битовите климатични системи е, че промишлените климатици се проектират специално, а не се адаптират към изискванията на всяко конкретно приложение. Коректният избор и инсталация на промишлените климатици са основни фактори за оптималното им и енергийноефективно функциониране.

Избор на място на инсталация в промишлени сгради

При избора на място за инсталация на промишлените климатици трябва да се отчетат няколко основни фактора. Първо е необходимо да се вземе предвид влиянието, което има т.нар. критично място (основната климатизирана зона от помещението) върху функционирането на цялата климатична система, включително прецизност на работа, степен на безопасност, вътрешни, респективно външни зони и др. 

Друг важен фактор, който трябва да се вземе под внимание при енергийноефективна климатизация на определените площи в промишлени сгради, е близостта на системата за управление на параметрите на околната среда до захранващия инсталацията външен въздух.

Следващият етап при проектирането на системата с енергийноефективни промишлени климатици е свързан с осигуряване на достъпност до съоръженията за климатизация в промишлените сгради. В процеса на планиране трябва да се осигури възможност за бъдещо разширение и техническо развитие на системата за климатизация.

Изисквания към климатизираното помещение

Необходимо условие за осигуряване на оптимална работа на системата за индустриална климатизация с енергийноефективни промишлени климатици е обхванатите помещения в промишлени сгради да бъдат добре изолирани и влагоуплътнени. Таваните трябва да бъдат защитени срещу проникването на влага чрез използването на специална боя на каучукова или пластмасова основа за стените и пода. Съществува и изискването вратите и прозорците на обхванатите от системата с енергийноефективни промишлени климатици помещения да бъдат максимално уплътнени. 

Външният свеж въздух в помещенията в промишлени сгради трябва да бъде поддържан в минимално количество, тъй като на практика внася допълнителен отоплителен/ охлаждащ/овлажняващ товар. По принцип външният въздух не трябва да надвишава 5% от цялото количество на въздуха, циркулиращ в критичната зона на климатизираното помещение.

     
Източник: TLL Media; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Климатични системи   климатизация на индустриални сгради   климатици  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...