HVAC Bulgaria  

Очаква се глобалният пазар на ОВК системи да нарасне с 6,4% до 2030 г.

16.06.2023   |   Начало»Бизнес

Компанията за пазарни проучвания Facts & Factors Research публикува нов доклад, посветен на развитието на глобалния пазар на ОВК системите. Проучването сочи, че през 2022 г. размерът му е бил близо 137 млрд., като се очаква до 2030 г. той да нарасне до приблизително 235 млрд. долара., с което ще отбележи най-високия темп на растеж от близо 6,4% за периода от 2023 до 2030 г.

Системите за отопление, вентилация, климатизация и охлаждане (ОВК системите) са свързани с множество технологии за регулиране на влажността на въздуха, температурата и чистотата на атмосферата. Основната им цел е да осигурят топлинен комфорт и да доведат до подобряване на качеството на въздуха в помещенията. - може и без този абзац

Глобален пазар на ОВК системи – двигатели на растеж

Особеност на пазара на ОВК системите е, че той е силно фрагментиран, като на него навлизат и много нови фирми. В резултат на нарастването на конкуренцията играчите на пазара са принудени да предлагат висококачествени продукти на сравнително ниски цени. Това, от своя страна, се очаква да повлияе положително върху обхвата на растеж на пазара през следващите години.

Мащабното търсене на интелигентни решения за домакинствата и популярността на екологичните ОВК системи за намаляване на емисиите на парникови газове ще ускорят развитието на световния пазар. Навлизането на сензорите и интелигентните термостати в търговския сектор, от своя страна, ще отвори нови възможности за растеж. Огромното търсене на технологии за подобряване на енергийната ефективност ще създаде перспективи за разширяване на индустрията в глобален план.

Растежът на глобалния пазар на ОВК системи ще се стимулира и от бързото навлизане на технологии за автоматично регулиране на температурата, както и на нуждата от хибридни системи. 

Увеличаването на градското население, бързата урбанизация и индустриализация в нововъзникващите икономики, водещи до скок на строителството в жилищния и търговския сектор, също ще допринесат за ръст на индустрията.

От друга страна, фактор, забавящ развитието на пазара на ОВК системи, се явява значителният скок в разходите за ремонт и поддръжка, както и повишаването на разходите за внедряване. Недостигът на квалифициран персонал може допълнително да възпрепятства растежа на глобалната индустрия.

Пазарът на ОВК системи се сегментира по продукти, крайна употреба и регион. 

Системите за охлаждане – водещи в индустрията

Продуктовият пазарен сегмент на ОВК системи се подразделя на сегменти за отопление, вентилация и охлаждане. Предвижда се сегментът за охлаждане, който има принос за над 55% от размера на приходите на световния пазар през 2022 г., да регистрира най-бърз растеж през прогнозния период.

Фактори за този скок през следващите осем години са нарастване на населението и разполагаемия доход, водещ до ръст в закупуването на климатици. По данни на Международната енергийна агенция (IEA) делът на охлаждането в глобалното потребление на енергия е близо 11%, което съответства на повишеното търсене на ОВК системи в охладителния сегмент.

Експанзията в този сегмент през следващите осем години се свързва и със сезонните климатични промени, водещи до необходимост от охладителни системи. Освен това стремежът за намаляване на консумацията на енергия в сградите води до масовото използване на системи за охлаждане, което подкрепя растежа на сегмента.

Определяща роля на жилищния сегмент

По отношение на крайната употреба индустрията на ОВК системите в целия свят се разделя на жилищни, индустриални и търговски сегменти. Жилищният сегмент има основен дял в глобалната индустрия през 2022 г., като се предвижда да допринесе значително за развитието на сектора и през следващите години.

Сегментната експанзия през следващите години се свързва с широкомащабното търсене на ОВК системи в жилищния сектор. Освен това нарастването на населението в развиващите се страни допълнително ще засили потреблението на HVAC системи в този сегмент.

В регионален план Азиатско-тихоокеанският регион ще бъде доминиращ

В доклада се посочва, че Азиатско-тихоокеанският регион, който има принос за над 40% от глобалния пазарен дял на ОВК системи през 2022 г., ще бъде доминиращ в разширяването на регионалната индустрия през разглеждания период.

     
Източник: Facts & Factors Research; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Пазарно проучване   ОВК системи   охлаждане  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...