HVAC Bulgaria  

Виена оптимизира топлофикационната мрежа с помощта на цифров двойник

Преди две години енергийният доставчик на Виена Wien Energie започва дейност по оптимизация на части от топлофикационната мрежа, използвайки дигиталната платформа за цифрови двойници на компанията Gradyent.

Плановете на Wien Energie са за постигане на въглеродна неутралност по отношение на централното отопление до 2040 г. Те включват използването на значителен дял термопомпи и геотермална енергия. За да стане това възможно, е необходима мащабна трансформация на цялата мрежа на Wien Energie. От компанията определят цифровизацията като ключов фактор в този процес.

Изграждане на цифров двойник на топлофикационната система на Wien Energie

През 2021 г. доставчикът на дигитални решения за централизирано отопление Gradyent се включва в конкурса за иновации на Wien Energie. В рамките на 6 седмици Gradyent разработва цифров двойник за една от близо 600-те вторични мрежи на Wien Energie, като демонстрира възможностите за постигане на температурна оптимизация за мрежата и така печели състезанието.

С помощта на Digital Twin Platform Gradyent създава цифрово копие на цялата мрежа, която работи в реално време, свързвайки географски, метеорологични и сензорни данни с базирани на физиката модели и AI. Цифровият двойник предоставя ценна информация за цялата мрежа – дори за места, за които липсват данни или интелигентни измервателни уреди.

След успешния пилотен проект Wien Energie и Gradyent разширяват сътрудничеството си и разработват цифрови двойници на други вторични мрежи, за да увеличат икономиите и ефекта.

Намаляване на топлинните загуби и спестяване на оперативни разходи

С използването на цифровите двойници на Gradyent Wien Energie понижава температурата на отоплителните мрежи в редица райони и по този начин намалява топлинните загуби и емисиите на CO2 и спестява оперативни разходи. В резултат на интегрирането на цифровите двойници е постигнато динамично намаление на температурата средно с 4°C. От Wien Energie виждат сериозен потенциал в този подход – ако се приложи в 20-те най-големи вторични мрежи, компанията може да спести до 4000 MWh топлинна енергия.

Освен преките спестявания, методът разкрива възможности и в други сфери – повишаване на сигурността на доставките, получаване на технически данни за функционирането на мрежата относно темпаратурата на изходящия поток, хидравликата и ефективността на термопомпата, както и за откриване на аномалии, предупреждения за аварии и нужда от поддръжка.

Оптимизиране на термопомпи за увеличаване на ефективността и добавената стойност

Wien Energie решава да разшири сътрудничеството като се насочва към по-нататъшно оптимизиране на топлофикационната мрежа чрез оптимизиране на работата на термопомпата в СПА комплекса "Therme Wien". Чрез понижаване на  температурата на входящия поток в топлофикационната мрежа ще се увеличи ефективността на термопомпите в тази мрежа. Посредством понижаване на подаваната към топлофикационната мрежа температура се очакват спестявания на използваната от термопомпата електроенергия с до 10%.

"За нас е чест да работим в партньорство с Wien Energie за трансформиране на топлофикационната мрежа на Виена с цел постигане на по-устойчив и оперативно ефективен начин за производство на топлоенергия. Цифровият двойник на топлофикационната система дава възможност за намаляване на температурите в мрежата и позволява интегрирането на възобновяеми източници, като същевременно се постига по-висока ефективност на термопомпите", споделя Себастиан Ширбер, директор "Технически решения" на Gradyent.

От компанията поясняват, че проектът се изпълнява с финансова помощ от австрийски фонд за научни изследвания. Очаква се първите резултати от изпълнението на проекта да бъдат оповестени в средата на 2023 г.

     
Източник: Gradyent

Ключови думи: Топлофикация   Wien Energie   Gradyent   отоплителни мрежи   цифров близнак   термопомпи  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...