HVAC Bulgaria  

Инфрачервено отопление (Част 2)

Известно е, че цялостната изолация на големи индустриални сгради в редица случаи е прекалено скъпа или непрактична. Сгради със сериозни проблеми по отношение на изолацията са много високите и имащите значителен брой ниши, т.е. голям въздухообмен, например леярни. 

Инфрачервените нагреватели могат да се използват за зоново отопление на определени части от сградата, където монтирането на отоплителни уреди с принудителна циркулация на въздуха би било нецелесъобразно. Тъй като изискват по-малка поддръжка в сравнение с уредите за отопление с принудителна циркулация на въздуха, инфрачервените нагреватели се използват за отопление на влажни или замърсени, но не взривоопасни среди.

Инфрачервените нагреватели с метален кожух са водоустойчиви и могат да бъдат почиствани лесно чрез демонтиране и измиване на корпусите с водна струя. Нерядко електрическите инфрачервени нагреватели се използват за изсушаване на влажни сгради и защита на оборудването от кондензация. 

Съществуват и портативни инфрачервени нагреватели, които могат лесно да се пренасят до мястото, където използването им е най-наложително. Независимо от това дали са вътрешни или външни, портативните инфрачервени нагреватели могат да се монтират отвесно, странично, надолу или под ъгъл.

Видове инфрачервени нагреватели

Съществуват два основни вида инфрачервени нагреватели:

  • кварцови лампи;
  • нагреватели с метални кожуси.

Кварцовите лампи могат да пренасят топлинна енергия на голямо разстояние, включително през области, подложени на течение. Те са особено подходящи за използване за отопление във високи сгради и външни приложения. Нерядко се използват за топене на лед и сняг на паркинги, пешеходни пътеки и входове на сгради.

Инфрачервените нагреватели с метални кожуси са по-подходящи за вътрешно зоново отопление на сгради. Отличават се с висока здравина и удароустойчивост. Този тип инфрачервени отоплителни уреди, снабдени със защитни екрани, са във висока степен издръжливи и подходящи за употреба в зони, където е възможна появата на внезапни динамични въздействия. 

В предприятия с големи полуоткрити площи, инфрачервените нагреватели с метални кожуси могат да се използват за загряване на замръзнали съоръжения, например бункери, като по този начин се сведат до минимум проблемите със съхранението на материалите, причинени от ниските температури. Работата на инфрачервените нагреватели с метални кожуси може да се редува последователно с цел поддържане на предварително зададена температура. Това създава по-голям комфорт и спестява по-голямо количество енергия при отопление.

Избор на енергоизточник за инфрачервено отопление

Изборът между газови и електрически инфрачервени нагревателни уреди се определя от конструктивните особености на сградата, спецификите на електро- и топлоинсталациите и желаната поддръжка. Трябва да се има предвид, че газовите лъчисти нагреватели не трябва да бъдат използвани в неизолирани или лошо изолирани сгради, тъй като те генерират водна пара, която може да кондензира върху повърхности с температури под точката на оросяване. 

Когато се използват газови отоплителни уреди, отпадъчните продукти от горивния процес по принцип се вентилират навън. Тази специфика на газовите лъчисти нагреватели дава възможност в помещението да навлезе външен въздух, което допринася за повишаване на топлинния товар. Невентилираните газови инфрачервени нагреватели не трябва да се използват с таванни вентилатори, тъй като последните продухват димните газове към работното ниво на помещението. 

Работата на електрическите инфрачервени нагреватели не е свързана с генериране на вторични продукти от горенето. Този вид отоплителни уреди са решение за намаляване на кондензацията в сградите.

Както електрическите, така и газовите инфрачервени нагреватели оползотворяват напълно вложената енергия. Електрическите уреди за инфрачервено отопление преобразуват от порядъка на 70-80% от входната енергия в лъчиста топлина, докато газовите преобразуват само 40-60%. Оставащата входна енергия се преобразува в конвекционна топлина, която се издига към тавана и трябва да бъде рециркулирана чрез вентилатори.

Инсталация на уредите за инфрачервено отопление

Броят и взаимното разположение на инфрачервените нагреватели в една система за отопление зависи от спецификите на конкретното приложение. Разбирането на някои базови положения за инсталацията на инфрачервена отоплителна система може да допринесе за разработката на оптимална отоплителна инсталация.

Електрическите инфрачервени нагреватели могат да се монтират върху тавана, по дължината на стените или в долните ъгли на помещението. При тавани с височина от 3 до 7.6 метра е препоръчително използването и на двата типа инфрачервени нагреватели - кварцови и с метални кожуси. Над тази височина трябва да се използват само нагревателни уреди с кварцови лампи. 

Електрическите инфрачервени нагреватели могат да се монтират на разстояния от порядъка на 0,076 до 0,61 метра от незапалими тавани. Към повечето невентилирани газови инфраред нагреватели съществуват изисквания за монтирането им на разстояние най-малко 1.2 - 1.5 метра от тавана.

Препоръки при монтаж

Когато конкретното приложение позволява, се препоръчва монтирането на инфрачервени нагреватели върху две от срещуположните стени на помещението. Типична грешка при инсталиране на такива уреди за отопление е монтирането им директно върху тавана. Качествено, осигуряващо висок комфорт инфрачервено отопление, може да се реализира чрез ъглово монтиране на нагреватели с метални кожуси, отоплителни уреди с кварцови лампи, имащи асиметрични рефлектори, или системи, изградени от няколко отоплителни уреда.

На пазара се предлага широко разнообразие от специализирани контролери за инфрачервени нагреватели. Чрез използването на таймер може да се избере режим на работа на една система за отопление, изградена от инфрачервени нагреватели с метални кожуси, при които последователността на включване и изключване на всеки уред е строго определена.

Енергийна ефективност

Дори в случаи, при които в една сграда е реализирано отопление чрез система с принудителна циркулация на въздуха, предимствата от използването на инфрачервени нагреватели са много. Съвместното приложение на традиционна система с конвекция на въздуха и лъчисто отопление е сред пътищата за намаляване на разходите за отопление.

     
Източник: TLL Media; Снимки: Dreamstime

Ключови думи: Инфрачервено отопление   отоплителни системи   лъчисто отопление   зоново отопление  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...