HVAC Bulgaria  

ЕК одобри чешка схема за насърчаване на екологично централизирано отопление

Европейската комисия (ЕК) одобри в съответствие с правилата на ЕС за държавни помощи чешка схема за насърчаване на зелено централизирано отопление, базирано на възобновяема енергия и отпадна топлина, съобщиха от ЕК. Мярката ще допринесе за изпълнението на Националния енергиен и климатичен план на Чехия и за стратегическите цели на ЕС, свързани с Европейския зелен пакт.

Параметри на схемата

Намерението на Чехия е да реализира схема на стойност 401 млн. евро за насърчаване на декарбонизацията на мощности за производство на топлинна енергия, свързани към мрежи за централизирано отопление. Срокът за нейното прилагане е до 31 декември 2025 г.
 
Мярката ще подпомогне инсталирането на нови съоръжения за производство на топлоенергия с мощност над 500 kW, използващи като възобновяеми източник биомаса и отпадъци.

От схемата ще могат да се възползват собственици на инсталации за производство на топлинна енергия, притежаващи лиценз за дейността и произвеждащи топлина от биомаса или отпадъци, които се считат за възобновяем енергиен източник по смисъла на Директивата за възобновяема енергия.

В случаите на производство на топлинна енергия на базата на отпадъци, за да бъдат допустими проектите, трябва да се спазва принципът на йерархията за управление на отпадъците.
Схемата предвижда помощта да бъде под формата на зелен бонус за всеки гигаджаул топлина, доставен към топлофикационната мрежа.

Очаква се схемата да подпомогне инсталирането на приблизително 345 MWt възобновяеми топлоенергийни мощности.


Оценката на Комисията

Комисията оцени схемата съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, по-специално чл. 107, параграф 3, буква в) от Договора за функционирането на ЕС, който позволява на държавите членки да подкрепят развитието на определени икономически дейности, които са предмет на определени условия, както и съгласно Насоките от 2022 г. относно държавната помощ за климата, опазването на околната среда и енергията.

Установено беше, че помощта е необходима и подходяща за декарбонизацията на сектора на централното отопление в Чехия и че има "стимулиращ ефект". Положителните ефекти от помощта върху декарбонизацията на системите за централно отопление в Чехия превъзхождат всички потенциални отрицателни ефекти върху конкуренцията и търговията между държавите-членки.

 

Нормативна рамка

Новите насоки, приложими от януари 2022 г., създават гъвкава рамка, която да помогне на държавите членки да предоставят необходимата подкрепа за постигане на целите на Зелената сделка по целенасочен и икономически ефективен начин.

Насоките позволяват на държавите членки да подкрепят производството на топлинна енергия от когенерационни инсталации, свързани с централизирана топлофикационна мрежа, при определени условия. Правилата имат за цел да помогнат на държавите членки да постигнат амбициозните цели на ЕС в областта на енергията и климата при възможно най-ниски разходи за данъкоплатците и без неоправдано нарушаване на конкуренцията на единния пазар.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Централизирано отопление   топлинна енергия   ВЕИ   биомаса   декарбонизация   държавна помощ  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...