HVAC Bulgaria  

Нови разпоредби в Германия регламентират преминаването към отопление с възобновяеми източници

Неотдавна Федералното правителство на Германия прие второ изменение на Закона за енергийните характеристики на сградите (GEG). Поправките в закона регламентират преминаването към възобновяема енергия за отопление и производство на топла вода, с което се инициира и постепенно прилагане на декарбонизацията в топлофикационния сектор, съобщават от Министерството на икономиката и действия по климата на Германия (BMWK).

Какво предвиждат новите разпоредби

От 1 януари 2024 г. всяка новоинсталирана отоплителна система трябва да работи с поне 65% възобновяема енергия. Този фокус върху новите отоплителни системи е от решаващо значение с оглед на дългите инвестиционни периоди в строителния сектор.

Основната цел е да се продължи напред с трансформацията на топлофикационния сектор, необходима за опазване на климата. По този начин федералното правителство изпраща ясен сигнал, че всеки, който инвестира в нова отоплителна система, трябва да гарантира, че тя е устойчива, защото инсталирана днес, тя ще се използва през следващите 20 до 30 години. Следователно правилният курс трябва да бъде избран сега, когато се инсталират нови отоплителни системи. Преминаването към възобновяема енергия ще се изплати в дългосрочен план, разясняват от министерството. 

Съществуващите отоплителни устройства ще могат да продължат да се използват, а повредените да бъдат ремонтирани. За да се избегне поставянето на хората под непосилна финансова тежест ще бъде предоставяна финансова подкрепа. Предвиждат се преходни периоди, различни варианти при прилагане, както и опции за освобождаване в определени случаи.

Крайната дата за използване на изкопаеми горива за отопление е 31 декември 2044 г.

Какви са възможните технически решения

Законът дава свобода при избора на ВЕИ и конкретното техническо решение. Изискването е да се използва най-малко 65% възобновяема енергия в новоинсталираните отоплителни системи.

Вариантите, които могат да бъдат приложени, включват свързване към централизирана топлофикационна мрежа, електрическа термопомпа, директно отопление на ток, хибридно отопление (комбинация от ВЕИ и котел на газ или нафта), отопление на базата на соларна топлинна енергия.

Съществува и опция за т.нар. "H2- Ready" газови инсталации, които в перспектива могат да бъдат захранени с водород, при условие че има законово обвързващ план за трансформация към мрежи, използващи най-малко 50% водород, биометан или други "зелени" газове от 2030 г., респективно – 65% от 2035 г.

При съществуващите сгради са предвидени и други опции като отопление на биомаса, отопление с газ, доказано използващо възобновяеми газове (най-малко 65% биометан, биогенен LPG или водород), се казва още в съобщението.

     
Източник: BMWK

Ключови думи: ВЕИ   отоплителни системи   топлофикация с възобновяема енергия   енергиен преход  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...