HVAC Bulgaria  

Стартира проект за използване на геотермална енергия в детска градина в Ямбол

31.03.2023   |   Начало»Проекти

В Ямбол дадоха официален старт на строително-монтажните работи по проект за изграждане на нова инсталация с използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на детска градина "Слънце" (ДГ "Слънце"), съобщават от общинската администрация.

Проектът предвижда прилагане на мерки за подобряване на енергийната ефективност в сградите на ДГ "Слънце" чрез използването на енергия от възобновяеми източници. Технологичното обновяване и модернизиране на сградите ще подобри условията в детската градина, което от своя страна ще допринесе и за повишаване на качеството на предлаганата образователна услуга.

Финансиране на проекта

Проектът се изпълнява по Договор за безвъзмездна финансова помощ BGENERGY-1.002-0002-C01 по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност", която се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, със страни донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца (от 10.03.2022 г. до 10.09.2023 г.).

Общата стойностна проекта е 812 860,86 лв., от които 734 000,00 лв. са безвъзмездна финансова помощ, а размерът на собствения финансов принос е 78 860,86 лв.

Основни дейности и ползи

В рамките на проекта ще бъдат направени инвестиции за енергийна ефективност чрез използването на ВЕИ и по-конкретно на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на ДГ "Слънце". За повишаване ефективността на топлоснабдяването и намаляване на изразходената енергия за отопление и битово горещо водоснабдяване ще бъде извършена смяна на горивната база и внедряване на ВЕИ като основен източник на топлинна енергия чрез геотермална термопомпена инсталация.

Инсталацията ще задоволява нуждите на сградите за поддържане на нормативни стойности на микроклимата през отоплителния и охладителния период, както и за битово горещо водоснабдяване. Предвижда се внедряване на система за мониторинг на потреблението на енергия.

След осъществяване на предписаните енергоспестяващи мерки, сградите ще повишат енергийния си клас съгласно скалата на енергопотребление. Очаква се с пускането на новата инсталация годишно да бъдат постигнати енергийни спестявания на над 280 хил. kWh крайна енергия и на над 200 хил. kWh първична енергия, се казва още в съобщението.

     
Източник: Община Ямбол

Ключови думи: Геотермална енергия   термопомпени инсталации   ЕИП   ВЕИ   възобновяема енергия   енергийна ефективност  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...