HVAC Bulgaria  

Евростат отбелязва тенденция на увеличение на отоплението и охлаждането от възобновяеми източници

13.03.2023   |   Начало»Бизнес

Енергията за отопление и охлаждане представлява почти 50% от брутното крайно потребление на енергия в ЕС. В абсолютно изражение брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми източници за отопление и охлаждане в ЕС постепенно нараства, най-вече благодарение на приноса на биомасата и термопомпите, съобщават от Евростат.

През 2021 г. е регистрирано нарастване на брутното потребление на всички горива главно поради икономическото възстановяване след премахването на ограниченията за COVID-19. В резултат на това делът на възобновяемата енергия в общото брутно крайно потребление за отопление и охлаждане незначително намалява с 0,1 процентни пункта от 23,0% през 2020 г. на 22,9% през 2021 г. От друга страна, този дял е почти двойно по-голям от отчетения през 2004 г. (11,7%). Принос за растежа на използваната възобновяема енергия в отоплението и охлаждането има развитието на индустриалния сектор, услугите и домакинствата (включително нарасналото приложение на термопомпи за отопление).

Картината по държави членки на ЕС

Сред държавите от ЕС Швеция се откроява с над две трети (68,6%) от енергията за отопление и охлаждане през 2021 г., произведена от възобновяеми източници (предимно от биомаса и термопомпи), следвана от Естония (61,3%), Латвия (57,4%) и Финландия (52,6%), всяка една от които използва значителен дял биомаса.

Най-слабо застъпено е приложението на енергия от възобновяеми източници за отопление и охлаждане в Ирландия (5,2%), Нидерландия (7,7%) и Белгия (9,2%).

В периода от 2004 г. до 2021 г. всички държави членки на ЕС отчитат увеличение на дела на изразходваната за отопление и охлаждане възобновяема енергия. Най-висок ръст е отбелязан в Кипър (+32,1%), следванa от Малта (+30,3%), Естония (+28,0%) и Швеция (+22,7%). По-слабо увеличение е регистрирано в Ирландия (+2,3%), Нидерландия (+5,5%) и Белгия (+6,3%).

     
Източник: Евростат

Ключови думи: Евростат   отопление и охлаждане от възобновяема енергия   ВЕИ   биомаса  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...