HVAC Bulgaria  

Проучване предвижда пазарът на топлообменници да надхвърли 26 млрд. долара през 2030 г.

10.02.2023   |   Начало»Бизнес

Обемът на глобалния пазар на топлообменници се оценява на 17,58 млрд. долара през 2022 г. и се очаква да отбележи ръст с кумулативен годишен темп на растеж (CAGR) от 5,1% за периода до 2030 г. Стимул за търсенето на топлообменници през прогнозния период ще окаже нарастващото значение на ефективното управление на топлината в различни индустрии – в добива на нефт и газ, производство на електроенергия, химическа и нефтохимическа промишленост, хранително-вкусова индустрия, ОВК сектора и др. Това сочи публикувания наскоро докладна платформата за пазарни проучвания Grand View Research.

Регионално разпределение

През 2022 г. САЩ доминират на пазара на топлообменници в Северна Америка благодарение на голямото търсене на електроенергия, индустриализацията и инвестициите в производството на енергия от възобновяеми източници в страната. Увеличените инвестиции на нефтени и газови компании в дейности по проучване и производство в САЩ се очаква да повишат търсенето на топлообменници в нефтената и газовата индустрия.

Значими енергийни пазари като Китай, САЩ, Индия, Русия и Япония преструктурират своите оперативни модели с оглед използване на възобновяема енергия и повишаване на енергийната ефективност чрез инсталиране на топлообменници. Очаква се това да стимулира търсенето на топлообменници в бъдеще.

Предвижда се пазарът в Азиатско-тихоокеанския регион да отбележи темп на растеж от 6,2% през прогнозния период вследствие на бързата индустриализация, съчетана с нарастващите инвестиции в производствени проекти и разширяващата се химическа и енергийна индустрия в региона.

Търсенето на топлообменници в Саудитска Арабия се очаква да достигне CAGR от 4,5% поради наличието на стабилна нефтена и газова индустрия, съчетана с растеж в производствения сектор.

Пазар на топлообменници в ОВК индустрията

Топлообменниците представляват съществена част от системите за ОВК и охлаждане. Повишаването на осведомеността по отношение на енергоспестяването и намаляването на сметките за енергия се очаква да увеличи търсенето на топлообменници в ОВК сектора.

Сегментът на кожухотръбните топлообменници е водещ в индустрията и представлява 35,7% от глобалното търсене през 2022 г. Те се използват в приложения, които изискват широк диапазон на температура и налягане, както и пренос между две течности, между течност и газ или между два газа. Недостатък е че изискват големи пространства, което вероятно ще попречи на растежа на сегмента през прогнозния период.

Търсенето на пластинчати топлообменници се очакват да нараства с CAGR 5,6% в периода от 2023 г. до 2030 г. благодарение на простата и компактна конструкция, съчетана с възможностите за лесно увеличаване на капацитета чрез добавяне на нови пластини в устройството.

Увеличеното търсене на ефективни системи за възстановяване на топлината, предлагащи висока устойчивост на корозия, ще бъде важен стимул в търсенето на топлообменници през следващите години. Възприемането на нови техники за адитивно производство в производството на топлообменници вероятно ще допринесе за индустриалния растеж.

     
Източник: Grand View Research; Източник: Dreamstime

Ключови думи: Grand View Research   топлообменници   пазарна прогноза  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...