HVAC Bulgaria  

Дългосрочно спестяване на енергия с иновативни решения на Alfa Laval - 06.01.2023

За да отговори на растящите предизвикателства, свързани с намаляване на енергийните разходи и подобряване на екологичните характеристики в призводството, Alfa Laval постоянно търси нови технологични решения, насочени към постигане на висока ефективност и устойчивост.

По пътя към спестяване на енергия съществена роля имат използваните високоефективни разработки при топлообменниците, които спомагат за намаляване на потреблението на енергия и на въглеродния отпечатък при запазване на висока производителност и качество на продукта, а направените инвестиции се изплащат в кратки срокове, често и за по-малко от година.

Подобрени характеристики

Постоянното усъвършенстване през годините на конструкцията на уплътнените пластинчати топлообменници, имащи разнообразни индустриални приложения, доведе до редица подобрения на техните експлоатационни характеристики:

  • Възстановяване на енергията: по-добро използване на топлопреносната повърхност и възможност за използване на отделената топлина, която иначе би била загубена;
  • По-ниски разходи за отопление и охлаждане: работят с по-малки температурни амплитуди;
  • Намалени капиталови разходи: новите конструкции са едновременно по-компактни, по-леки и по-екологични;
  • Минимизирано време на престой: осигуряват намален риск от замърсяване и по-лесно почистване;
  • Повишен капацитет: благодарение на ефективността и компактната конструкция осигуряват много по-висок капацитет на охлаждане или отопление на единица инсталирана площ.

Иновативни технологии

Сред най-новите патентовани технологични разработки на Alfa Laval при тоблообменниците се открояват:

OmegaPort™: Модифицирани входове и изходи
Входовете и изходите на топлообменника традиционно са кръгли, но последните разработки в технологията показват, че тази форма невинаги осигурява идеалния поток на средата през пластините. Конструкциите OmegaPort™ на Alfa Laval с некръгли отвори подобряват потока, допринасяйки за намален пад на налягането и повишена производителност, заедно с допълнително подобрено използване на повърхността на пластините.

CurveFlow™: Оптимизирана зона за разпространение
Чрез оптимизиране на зоната за разпространение на средата в пластините в зависимост от предназначението на модула се постига по-ефективно използване на наличната площ за топлопренос. Правилният дизайн на разпределение подобрява потока на носителя през пластините, елиминирайки мъртвите точки и намалявайки риска от замърсяване Това допълнително осигурява по-дълги интервали между почистването, за повишена производителност и рентабилност.

FlexFlow™: Асиметричен дизайн на канала
В топлообменник с традиционна конфигурация със симетрични пластини, каналът за спомагателната среда съвпада с този, използван за технологичната течност. Това води до редица несъвършенства, като увеличен пад на налягането. С използването на конфигурация с пластини с асиметрични канали се осигурява идеалния поток и за двете среди, използвани в агрегата. Вече е възможно да се проектират пластини, които да съответстват напълно на конкретното приложение, без да се прави компромис с механичните свойства. Концепцията с гъвкави пластини на Alfa Laval, известна като FlexFlow™, създава възможност за конфигуриране на до десет различни канала за даден тип пластини, което допринася за по-ефективен топлопренос и съответно позволява още по-компактна конструкция на топлообменника.

За повече подробности вижте тук.

 

 

 

Алфа Лавал ЕООД
София, Бул. България 51Б, вх.В, ет. 5, офис B11-B15
тел.: +35929555666
Email: bulgaria.info@alfalaval.com
Web: www.alfalaval.bg

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   Alfa Laval   OmegaPort   CurveFlow   FlexFlow   пластинчати топлообменници   топлообменници  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...