HVAC Bulgaria  

Общоевропейски механизъм ще подпомага общините при планиране на отоплението

09.12.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Около половината от общите енергийни нужди на Европа се падат на отоплението и охлаждането (H&C), като 75% от тях все още зависят от изкопаеми горива. Ето защо е важно бързо да се вземат мерки, за да се постигне целта на ЕС за 2050 г. за нетни нулеви емисии на парникови газове. Поради специфичния характер на системите за отопление, е необходимо да се предприемат действия на местно ниво, включващи различни заинтересовани страни, информират от EUSurvey.

Стратегическото планиране на H&C се разглежда като ключов инструмент за декарбонизация на сектора. В тази посока е предложението на ЕК държавите членки да насърчават регионалните и местните власти за изготвяне на местни планове за отопление и охлаждане в общини с население над 50 хил. жители.

В повечето страни обаче стратегическото планиране на H&C е все още в начален стадий. Освен това то изисква ноу-хау, ресурси и опит. За тази цел е създаден финансираният от ЕС проект Act!onHeat. С него се предлага на общините (или други заинтересовани страни, работещи от тяхно име) възможността да получат безплатна експертна подкрепа за стратегическото планиране на H&C. За целта се използват инструментите с отворен код Hotmaps и THERMOS.

Act!onHeat има за цел да подпомогне общините при изпълнение на задачи, свързани с изготвянето на стратегии за отопление и охлаждане, както и внедряването им в конкретни мерки, които да помогнат да постигнат целите за декарбонизация. 

По процедурата ще се финансират два вида проекти: за разработване на стратегия за преход на H&C и за предпроектно проучване.

Крайният срок за кандидатстване е 31 декември 2022 г.

За подробни указания и подаване на предложения вижте тук.

     
Източник: EUSurvey; Снимка: Actionheat

Ключови думи: Act!onHeat   отопление   охлаждане   декарбонизация  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...