HVAC Bulgaria  

Публикуваха нов доклад за бъдещето на термопомпите

09.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Международната агенция по енергетика (IEA) публикува специален доклад "Бъдещето на термопомпите" от поредицата "Перспективи на световната енергетика". Докладът идва в решаващ момент в подкрепа на целите на REPowerEU за ускоряване на внедряването на възобновяеми и чисти източници на топлина и ефективни отоплителни технологии като термопомпи и инфраструктура за централно топлоснабдяване, съобщават от Euroheat & Power.

Докладът демонстрира, че големите термопомпи, комбинирани с мрежи за топлоснабдяване и охлаждане, предлагат убедително решение за постепенно премахване на природния газ в отоплението и за защита на европейските потребители в настоящата енергийна криза. Те осигуряват около 2,5 GWth инсталирана мощност в системите за централно отопление, а много проекти и инвестиционни решения са в процес на изпълнение.

"Индивидуалните термопомпи невинаги са предпочитана опция за отопление в сгради – например в гъсто населени градски райони или в индустрията, поради технически, икономически или други ограничения. В такива случаи, както и с цел по-ефективно използване на съществуващите източници на топлина, централното отопление може да бъде жизнеспособно решение", се казва в доклада.

Големите термопомпи, съчетани с централно отопление, позволяват навлизането на нови чисти източници на топлина (възобновяеми и кръгови), които могат да осигурят достъпна и устойчива замяна на отоплението с газ в градските райони, където живее 70% от населението на ЕС. Освен това големите термопомпи намаляват средното търсене на електроенергия за отопление и охлаждане, освобождавайки капацитет за електроснабдяване на други сектори и смекчавайки сезонните пикови натоварвания.

"Големите термопомпи в комбинация с мрежи за централно отопление и охлаждане подкрепят разгръщането на вятърна и слънчева енергия и ускоряват усвояването на местни, възобновяеми и чисти източници на топлина като геотермална, слънчева и възстановена топлина от градска, третична и обществена инфраструктура. Нашата индустрия е мобилизирана за внедряване на тези решения, при условие че са налице правилните местни, национални и европейски рамки“, отбелязват от Euroheat & Power.

Пълната версия на доклада може да видите тук.

     
Източник: Euroheat & Power; Снимка: IEA

Ключови думи: Euroheat & Power   IEA   термопомпи   централизирано отопление   ВЕИ  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...