HVAC Bulgaria  

Европа планира ръст на геотермалното отопление с 58% до 2030 г.

Европейският геотермален отоплителен пазар, доминиран само от малко на брой страни, е на път да се развие значително през следващите години в търсене на достъпна алтернатива на скъпото отопление с газ, показва проучване на Rystad Energy. Предвижда се общият инсталиран капацитет да надхвърли 6,2 гигавата топлинна енергия (GWt) през 2030 г., което е увеличение с 58% спрямо настоящото ниво от 3,9 GWt, Очаква се разработките да погълнат около 7,4 млрд. долара.

Геотермалната технология, която е възобновяем, надежден източник на отопление, съществува от десетилетия, но към момента се използва сравнително ограничено поради високите разходи за разработка спрямо други енергийни източници и рисковете, свързани с подземните условия и успеваемостта на сондажите. Притокът на нови играчи на геотермалния пазар в последно време, много от които идват от нефтената и газовата промишленост, стимулира компаниите да продължат с пилотни проекти, насочени към решаване на предизвикателствата в индустрията.

"Геотермалната енергия е практически неограничен източник на постоянна енергия, който може да играе решаваща роля за осигуряване на енергийна сигурност и достъпност през следващите десетилетия. Тъй като европейските страни се стремят към декарбонизация на енергийния си микс и преследват сигурни източници на отопление за зимните месеци в светлината на геополитическото напрежение, инвестициите в геотермални проекти ще скочат до небето", пояснява анализаторът от Rystad Energy.

Геотермалното отопление има дълга история в Европа, а водещо място в индустрията заемат Исландия, Франция и Унгария. През последното десетилетие към тях се присъединяват повече страни, като Германия и Нидерландия, в които нараства интересът към инвестиции в геотермални проекти.

Исландия, Франция и Унгария също се очаква да увеличат капацитета на своите инсталации, макар и с по-бавни темпове. Великобритания също планира ръст на инвестициите за геотермално отопление, които да достигнат 470 млн. долара до края на десетилетието.

Успехът при сондирането и разходите за разработка остават проблемни, отбелязват анализаторите. Отоплителната мрежа обикновено е най-същественият разходен компонент в проектите за геотермално централно отопление. Когато отоплителните мрежи са вече изградени на местно ниво, сондирането се превръща в основен разход по проекта. В зависимост от подземните температури на сондажа, дълбочините на кладенеца варират от няколкостотин до няколко хиляди метра. Частта на разходите за сондиране в общите разходи по проекта има тенденция да намалява при по-големите проекти, но дълбочината на кладенеца и степента на успех при сондирането остават два други важни фактора, уточняват от Rystad Energy.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   геотермална енергия   централно отопление   сондажи   пазарно проучване  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...