HVAC Bulgaria  

Нова технология превръща старите ТЕЦ в батерии за съхранение на зелена енергия

Нова технология за съхранение на енергия ще даде на излезлите от употреба електроцентрали на изкопаеми горива ново бъдеще като екологични батерии, съобщават от Euroheat & Power. Съвместен европейски проект, който се реализира в Борнхолм, Дания, разработва решение за дългосрочно съхранение на вятърна и слънчева енергия в големи мащаби, което да намали значително цената на съхранението и по този начин да се ускори зеленият преход.

В проекта "2nd Life to Power Plants" (2LIPP), подкрепен по линия на програмата Хоризонт Европа с безвъзмездна помощ от 60 млн. DKK (датски крони) и с общ бюджет от 100 млн. DKK, партньори от шест европейски държави обединяват усилията си, за да превърнат остарелите централи от миналото в "зелени" батерии за съхранение на чиста енергия.   

Разработката предвижда старата електроцентрала в Борнхолм да бъде преобразувана в батерия, която ще съхранява излишната зелена електроенергия и ще я доставя обратно в електроснабдителната мрежа, когато има недостиг в системата.

Основната цел е да се представи мащабируемо хибридно решение за съхранение на енергия, включващо три различни технологии, съчетани в нова система за управление на енергията, за което ще се използва съществуващата инфраструктура на централата. 

"В Борнхолм изграждаме първото в света хранилище за енергия, използващо течен натриев хидроксид, известен като луга или сода каустик, което ще съхранява зелена енергия като топлина и ще я връща в електрическата мрежа, когато е необходимо. Ние разполагаме с опит в елиминирането на корозионните свойства на хидроксидните соли и сме готови да го използваме в търговски приложения с голям мащаб", заявява директорът на Hyme Energy.    

Предимствата на използването на хидроксидни соли за комбинирано производство на топлинна и електроенергия са много ниска цена на суровината, висока енергийна плътност и високи температури до 700 градуса, като тази енергия може да се съхранява за период до две седмици.

Освен съхранението на енергия в соли, хибридното хранилище включва още употребявани автомобилни батерии от PLS Energy Systems и високотехнологичен акумулатор на QuinteQ, който може да складира енергия за кратки интервали. И трите технологии за съхранение са взаимосвързани със система за управление на енергията от Pini Solutions, която използва целия запас от енергия, за да балансира електрическата мрежа и да осигури централно отопление и електрозахранване при необходимост.

Според Фредрик Стигебранд, директор на Swedish PLS Energy Systems, използването на употребявани автомобилни батерии за съхранение на енергия, освен че допринася за опазване на околната среда, спомага и за понижаване на себестойността. 

В проекта участват редица европейски партньори от областта на науката и технологиите, които оценяват потенциала на новата разработка за използване на вече съществуващата инфраструктура в екологичен контекст.

"Концепцията 2LIPP е изключително интересна за топлофикационния сектор. Преобразуването на бивши производствени инсталации, работещи с изкопаеми суровини, в инфраструктури за съхранение на енергия може да осигури допълнителна и нова перспектива в свързването на секторите. В комбинация с топлофикационните мрежи, това ново поколение когенерационни инсталации ще увеличи потенциала на централното отопление по отношение на гъвкавостта и използването на възобновяема енергия", отбелязва Габриеле Пеше, директор "Иновации и устойчиво финансиране" в Euroheat & Power.

     
Източник: Euroheat & Power

Ключови думи: Euroheat & Power   Борнхолм   съхранение на енергия   ВЕИ   когенерация   централно отопление  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииСтатииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...