HVAC Bulgaria  

Какво е значението на дървесната биомаса за производство на топлоенергия

В контекста на тристранните преговори относно Директивата за възобновяема енергия (RED III) на 10 ноември 40 организации и компании публикуваха изявление, за да изразят загриженост във връзка с предложението на Европейския парламент за въвеждане на ново определение за "първична дървесна биомаса" и ограниченията, свързани с нейното използване. В него се изразява становище, че е необходимо да се насърчава кръговото използване на остатъците от дървесна биомаса и некачествена обла дървесина за ефективно производство на енергия, като един от чистите и възобновяеми енергийни източници. Това съобщават от Euroheat & Power – международна асоциация за централизирано използване на енергията за отопление и охлаждане.

Отоплението държи 50% от енергийните потребности в ЕС, а 42% от тях се задоволяват с природен газ. Енергийната криза доведе до съществено увеличение на цените на енергията и разкри уязвимостта, свързана със зависимостта от вноса на изкопаеми горива. Централизираното отопление и охлаждане (DHC) е част от решението за постигане на икономии на природен газ в краткосрочен план и фактор за декарбонизация на отоплението по пътя към 2050 г. То използва както генерирана на местно нивовъзобновяема топлина, така и устойчива излишна топлина от промишлени и градски източници, за да осигури чиста и достъпна топлинна енергия за домакинствата и промишлеността.

Местната и устойчива биоенергия представлява 27% от доставките на DHC в Европа. Значението на биоенергията не се ограничава до сектора на отоплението и охлаждането: биоенергията и по-специално дървесната биомаса е най-достъпният местен и устойчив енергиен източник в Европа, се казва още в публикацията.

В изявлението се съдържат и конкретни предложения, които да бъдат взети предвид, с оглед гарантиране на ефективното и кръгово използване на биомаса и недопускане на загуба на ресурси.

Пълният текст на публикацията може да видите тук.

     
Източник: Euroheat & Power

Ключови думи: Биомаса   дървесина   централизирано отопление   DHC   RED III  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...