HVAC Bulgaria  

Отпадната топлина от култивирането на водорасли се използва за топлоснабдяване на домове в Швеция - 04.11.2022

04.11.2022   |   Начало»Технологии
 

Излишната топлина от култивирането на водорасли от компанията AstaReal сега се използва за централно отопление на близо 2500 апартамента в Густавсберг, в близост до Стокхолм, Швеция. С помощта на иновативната инсталация на Vattenfall се оползотворява отпадната топлина от производствения процес на AstaReal, която иначе би била загубена, съобщават от Vattenfall.

"Производствената технология на AstaReal е енергоемка и изисква електроенергия, включително и за процеса на охлаждане. Излишната топлина сега се използва за отопление на домове, като жителите на Густавсберг задоволяват над 20% от нуждите си за отопление посредством новата технология", споделя Курош Берадари, директор продажби и маркетинг във Vattenfall Heat, Швеция.

Новото решение осигурява възстановяването и повторното използване на над 15 млн. kWh енергия годишно в местната топлофикационна мрежа в Густавсберг.

Vattenfall и AstaReal развиват широкомащабно сътрудничество в областта на енергийните решения на AstaReal. Освен съоръжението за оползотворяване на топлина, Vattenfall притежава и управлява агрегати за високо напрежение и доставя на AstaReal климатично неутрална електроенергия. Модернизирано е самото предприятие, като е внедрена технология, използваща по-щадящия по отношение на климата хладилен агент R1234ze(E), допълват от Vattenfall.

     
Източник: Vattenfall; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Vattenfall   AstaReal   отпадна топлина   централно топлоснабдяване  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...