HVAC Bulgaria  

Alfa Laval и Microsoft разработват съвместно дигитални решения за мониторинг на топлообменници

Microsoft и Alfa Laval си сътрудничат в разработването на иновативни дигитални приложения, които позволяват да се повиши енергийната ефективност в обслужването и поддръжката на пластинчати топлообменници.

"Топлообменниците играят изключително важна роля в изменението на климата, защото те са практически навсякъде", казва Маделин Гилборн, ръководител на отдел "Чисти технологии" и вицепрезидент в област Енергетика в Alfa Laval. Те намират широко приложение в процесите на охлаждане и отопление в бита и индустрията, затова оптималното им използване е от съществено значение. С произведеното количество топлообменници за година Alfa Laval допринася за спестяването на 50 GW енергия, допълват от компанията.

"Топлообменниците са основният бизнес на Alfa Laval. За да го оптимизират, те се нуждаят от дигитализация на процесите. Това е сферата, в която сме добри, създаването на софтуер", отбелязва Кристофър Сундгрен, старши изпълнителен производствен директор в Microsoft.

Понижаването на ефективността в топлообменника пряко води до увеличено потребление на енергия. Установено е, че от 1 до 2,5% от глобалните въглеродни емисии се дължат на топлообменници, които не се поддържат чисти. Затова се обръща голямо внимание на оптималната работа на топлообменниците. Чрез контрол на режима на работа на топлообменните апарати, Alfa Laval може проактивно да осигури икономии в енергопотреблението и намаляване на въглеродните емисии, обяснява Маделин Гилборн.

Пример за успешното сътрудничество на двете компании е създаването на термокамера с изкуствен интелект, с помощта на която чрез мобилен телефон може да се отчете топлината около топлообменника. След това информацията постъпва в базата данни на Alfa Laval, която регистрира в реално време наличието на несъответствия в топлопреноса и при нужда автоматично предлага какви действия да бъдат предприети, споделя Кристофър Сундгрен от Microsoft.

Партньорството между Microsoft и Alfa Laval е изградено в духа на устойчивостта и върху общи цели – да се намалят емисиите на въглероден диоксид и да се постигне климатична неутралност до 2030 г., добавя той. Внедряването на приложения с AI в продуктите и услугите на Alfa Laval подпомага процеса на енергийна трансформация и съществено намаляване на въглеродните емисии.

     
Източник: Microsoft

Ключови думи: Alfa Laval   Алфа Лавал   Microsoft   пластинчати топлообменници   енергийна ефективност   въглеродни емисии   дигитализация  

Област: ОВК  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...