HVAC Bulgaria  

В Норвегия използват отпадната топлина от център за данни за централно топлоснабдяване на столицата - 03.10.2022

03.10.2022   |   Начало»Технологии
 

STACK Infrastructure (STACK), водещ глобален разработчик и оператор на центрове за данни, и Hafslund Oslo Celsio (Celsio), доставчик на централното отопление за столицата на Норвегия, успешно завършиха надграждането на система, при която топлината от центъра за данни OSL01 на STACK осигурява топлина и топла вода на до 5000 домове в Осло, съобщават от STACK Infrastructure.

Иновативният проект се базира на технология за повторно използване на отпадната топлина от центъра за данни за захранване на централното отопление на столицата с чиста енергия.

Идеята за подаване на топлина от центъра за данни OSL01 на STACK близо до сърцето на Осло в системата за централното отопление на града се заражда за първи път през 2018 г. През следващите години концепцията се тества в кампуса на STACK с построяването на специална топлообменна инсталация, включваща нови изолирани тръбопроводи и охлаждащи бобини. 

С партньорството се създава затворен цикъл на енергията, като центърът за данни OSL01 на STACK сега изнася около 3,5 MW топлинна енергия към системата за централно отопление в Осло, намалявайки производството на алтернативна енергия на Celsio с 25 000 000 kWh (25 GWh). 

Излишната топлина при доставчика на централното отопление се използва като зелена електроенергия за алтернативни приложения, включително за електрификация на транспортния сектор.

     
Източник: STACK Infrastructure; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: STACK   центално отопление   повторно използване   отпадна топлина  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...