HVAC Bulgaria  

ЕК одобри германски план за насърчаване на зелено централно отопление на стойност 2,98 млрд. евро - 08.08.2022

08.08.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, германска схема на стойност 2,98 млрд. евро за насърчаване на зелено централно отопление, базирано на възобновяема енергия и отпадна топлина. Мярката ще допринесе за изпълнението на Националния енергиен и климатичен план на Германия и за стратегическите цели на ЕС, свързани със Зелената сделка на ЕС, по-специално целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г.

"Тази схема ще допринесе за екологизирането на сектора на централното отопление в Германия, като подкрепи изграждането на по-ефективни системи за централно отопление и декарбонизацията на съществуващите. С мярката Германия ще може да увеличи дела на възобновяемата енергия и отпадната топлина в отоплителния сектор, като по този начин значително ще намали своите емисии", посочи Маргрете Вестагер – еврокомисар по политиката за конкуренцията.

Схемата, която ще действа до 30 август 2028 г., ще бъде отворена за оператори на топлофикационни мрежи и оператори, които в момента не предоставят тази услуга на пазара. Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства. Мярката ще подпомогне предпроектни проучвания и съответно планове за трансформация за изграждане и декарбонизация на мрежи за централно отопление.
Мярката ще включва финансиране за: изграждането на нови топлофикационни системи с дял на възобновяема и отпадна топлина най-малко 75%; декарбонизация и модернизиране на съществуващите системи за централно отопление, за да работят на базата на възобновяема енергия и отпадна топлина; и инсталирането на възобновяеми топлинни съоръжения, термопомпи и топлинни резервоари, както и интегрирането на отпадна топлина в системите за централно отопление.

Освен това операторите на топлофикационни мрежи ще могат да получават оперативна помощ за генериране на топлинна енергия от възобновяеми източници с използване на слънчеви топлинни панели и термопомпи.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Централно отопление   ВЕИ   отпадна топлина   климатична цел   декарбонизация  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...