HVAC Bulgaria  

ЕК одобри германски план за насърчаване на зелено централно отопление на стойност 2,98 млрд. евро

08.08.2022   |   Проекти
 

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, германска схема на стойност 2,98 млрд. евро за насърчаване на зелено централно отопление, базирано на възобновяема енергия и отпадна топлина. Мярката ще допринесе за изпълнението на Националния енергиен и климатичен план на Германия и за стратегическите цели на ЕС, свързани със Зелената сделка на ЕС, по-специално целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г.

"Тази схема ще допринесе за екологизирането на сектора на централното отопление в Германия, като подкрепи изграждането на по-ефективни системи за централно отопление и декарбонизацията на съществуващите. С мярката Германия ще може да увеличи дела на възобновяемата енергия и отпадната топлина в отоплителния сектор, като по този начин значително ще намали своите емисии", посочи Маргрете Вестагер – еврокомисар по политиката за конкуренцията.

Схемата, която ще действа до 30 август 2028 г., ще бъде отворена за оператори на топлофикационни мрежи и оператори, които в момента не предоставят тази услуга на пазара. Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства. Мярката ще подпомогне предпроектни проучвания и съответно планове за трансформация за изграждане и декарбонизация на мрежи за централно отопление.
Мярката ще включва финансиране за: изграждането на нови топлофикационни системи с дял на възобновяема и отпадна топлина най-малко 75%; декарбонизация и модернизиране на съществуващите системи за централно отопление, за да работят на базата на възобновяема енергия и отпадна топлина; и инсталирането на възобновяеми топлинни съоръжения, термопомпи и топлинни резервоари, както и интегрирането на отпадна топлина в системите за централно отопление.

Освен това операторите на топлофикационни мрежи ще могат да получават оперативна помощ за генериране на топлинна енергия от възобновяеми източници с използване на слънчеви топлинни панели и термопомпи.

     
Източник: ЕК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Централно отопление   ВЕИ   отпадна топлина   климатична цел   декарбонизация  

Област: ОВК  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...