HVAC Bulgaria  

Осигуряване на устойчиво, ефективно и безопасно отопление и охлаждане с пропан и топлообменници на Alfa laval

 

Естествените хладилни агенти придобиват все по-голямо значение в много търговски приложения за отопление и охлаждане, тъй като новите екологични правила постепенно премахват използването на хладилни агенти с висок потенциал за глобално затопляне (GWP). Ето защо конструкторите на системи се насочват към въглеводороди като пропана (R290), който се характеризира с минимално въздействие върху околната среда и безопасност при употреба. С GWP от само 3, пропанът предлага надеждно решение за хладилен агент, който да отговори на новите по-строги правила.

Компанията Simaka Energie- und Umwelttechnik, немски доставчик на решения в областта на топлопредаването, заедно с Alfa Laval, са разработили термопомпена система за швейцарска верига супермаркети, организирана около три споени пластинчати топлообменниka с голям капацитет на Alfa Laval, които използват R290 като хладилен агент. Резултатът е иновативно решение за отопление и охлаждане, което гарантира както устойчивост в дългосрочен план, така и енергийна ефективност и безопасна работа.

Simaka се насочват към разработване на персонализирани системи, които са съобразени с изискванията относно нивата на GWP, като в същото време се стремят да постигнат висока топлинна ефективност и рентабилност.

Осигуряване на устойчивост и висока ефективност
"Наясно сме, че ако термопомпата не работи с предвиденото ниво на ефективност, то тя ще генерира повече разходи за електроенергия в бъдеще, както и по-високи емисии на CO2. Гарантирането, че нашата система ще осигури обещаната производителност беше резултат от екипно усилие с Alfa Laval, тъй като мога да разчитам на тях на 100% за оптималното оразмеряване и сглобяване на необходимите ни компоненти", споделя Карстен Уитс, управляващ директор в Simaka.

Система с висока рентабилност и обезпечена надеждност
Големите споени пластинчати топлообменници Alfa Laval AC1000, заемащи много малка площ, позволяват оптималното използване на добрите обемни характеристики на R290. В резултат, проектираната термопомпена система е с голям капацитет и може да достави необходимите 550 kW в компактна конструкция, осигуряваща отлично разпределение на хладилния агент при ниски загуби на налягане от страна на хидравличното охлаждане. 

Макар използваните в системата 60 кг пропан да са с висока граница на запалимост и да не изискват специална защита от експлозия, безопасността присъства като ключов фактор при изграждането на системата и избора на компоненти от Simaka. В тази област тук отново съществена роля имат топлообменниците на Alfa Laval със своите доказани качества и надеждност при работа със запалими хладилни агенти.

Повече по темата може да научите тук.

 

Алфа Лавал ЕООД
София, Бул. България 51Б, вх.В, ет. 5, офис B11-B15
тел.: +35929555666
Email: bulgaria.info@alfalaval.com
Web: www.alfalaval.bg

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   Alfa Laval   пропан   хладилен агент   R290   топлообменници  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...