HVAC Bulgaria  

Каква част от потреблението на енергия в ЕС се пада за отопление на домовете

22.07.2022   |   Технологии
 

През 2020 г. на домакинствата се падат 27% от крайното потребление на енергия или 19% от брутното вътрешно потребление на енергия в ЕС. Най-голяма част от крайното потребление на енергия се покрива от природен газ - 31,7%, електричество - 24,8%, възобновяеми енергийни източници и отпадъци - 20,3%, а петрол и петролни продукти - 12,3%. Малка част все още се покрива от въглищни продукти (твърди горива) (2,7 %), сочат данни на Евростат.

В ЕС домакинствата използват енергията основно за отопление на домовете (62,8 % от крайното потребление на енергия в жилищния сектор). Електрическата енергия, използвана за осветление и повечето електрически уреди, представлява 14,5% (тук не се включва използването на електроенергия за захранване на основните системи за отопление, охлаждане или готвене), а делът на използваната енергия за подгряване на вода е 15,1%. Така за отопление на помещенията и подгряване на вода отиват общо 77,9%. от консумираната от домакинствата в ЕС крайна енергия.

През 2020 г. Нидерландия (67,9%), Люксембург (52,1%), Италия (52,0%) и Унгария (50,7%) са разчитали повече от 50% на природен газ за задоволяване на нуждите си в жилищния сектор. Малта (72,0%) и Швеция (50,8%) разчитат най-вече на електричество. Хърватия (46,0%), Естония (42,0%) и Словения (41,6%) използват основно възобновяеми енергийни източници и биогорива. Домакинствата в Ирландия доставят 43,0% от енергията си от петролни продукти, полските домакинства доставят 24,6% от енергията си от твърди горива. Дания разчита главно на топлинната енергия.

В България крайното потребление на енергия при домакинствата се покрива основно от електроенергия (41%) и възобновяеми източници и биогорива (36,1%). Следва да се поясни, че този висок дял на ВЕИ при домакинствата се дължи основно на използването на дървесина за отопление. За разлика от средните стойности за ЕС, потреблението на природен газ от българските домакинства е изключително ниско (4%), а на топлинната енергия се падат 13,9%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   ЕС потребление на енергия   отопление на домовете  

Област: ОВК  

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...