HVAC Bulgaria  

WWF стартира кампания, насърчаваща ефективното използване на енергия в домакинството

13.06.2022   |   Технологии
 

Природозащитната организация WWF за България стартира кампания "Енергийната ефективност си струва". Тя подсказва за малки стъпки в ежедневието, които бихме могли да предприемем, за да спестим пари, да бъдем по-здрави и да опазваме природата. 

От организацията споделят, че доскоро не се е подлагало под съмнение, че от енергийна гледна точка използването на биомаса от дървесина е по-евтин и екологично чист вариант в сравнение с изкопаемите горива. Това наистина е така, но само ако са спазени няколко важни условия, като използването на сухи дърва, както и на ефективни отоплителни печки. В противен случай вредите върху здравето и околната среда могат да бъдат не по-малко сериозни.

"Не можем да си позволим да изсичаме безразборно горите за енергийни нужди, защото рискуваме да влошим последиците за климата, за екосистемите, както и за всички нас, които зависим от тях", обясняват от организацията.

"Статистиката показва, че немалко домакинства у нас изпитват затруднения със заплащането на използваната енергия, което експертите в сектора определят като "енергийна бедност". През 2020 г. над една пета от българите са имали просрочени задължения по сметки за комунални услуги, а 27,5% от анкетираните домакинства споделят, че не са в състояние да поддържат дома си адекватно топъл – стойност 3,5 пъти по-висока от средната за Европейския съюз. И това при положение, че крайното енергийно потребление на човек в България изостава близо два пъти от средните нива на ЕС", коментира Апостол Дянков ръководител на програма "Климат и енергия" във WWF.

Повече информация за кампанията на WWF България "Енергийната ефективност си струва" може да откриете тук.

     
Източник: WWF за България; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: WWF за България   енергийна ефективност   отопление на дърва   изкопаеми горива  

Област: ОВК  

Алфа Лавал

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...