HVAC Bulgaria  

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Какво съветват експертите на Alfa Laval при избора на ОВК решение

07.03.2022
 

Експертите на Аlfa Laval дават отговор на често задавани въпроси, свързани с ОВК сектора, за да насочат клиентите си към най-подходящото за тях решение. Ето някои от най-актуалните въпроси, които вълнуват потребителите при избора на ОВК технология.

Какво определя размера на един топлообменник?

За обикновените системи за отопление размерът на топлообменника не се определя от киловатите, а от допустимия пад на налягането. Това се дължи на факта, че приложенията са с ниска NTU (Nephelometric turbidity unit = Нефелометрична единица за мътност). Сред другите фактори, които определят размера, са температурата на подход и избраният за топлообменника материал на пластината.

Какъв тип продукти за парно отопление може да предложи Alfa Laval?

Alfa Laval предлага няколко продукта, които са подходящи за парно отопление, но предпочитаните типове са блокове с гарнитури с голяма дълбочина на пресоване. Типовете TS и M с пластини с нисък "тета" са най-подходящи за тези приложения. Могат да бъдат използвани също запоени или свързани чрез стопяване топлообменници, тъй като те са изключително компактни. Те обаче може да са по-чувствителни на термична умора. Следователно такива блокове трябва да се избягват за приложения, изложени на големи, внезапни и чести температурни промени.

Как да избера правилния стандарт за боядисване за моето приложение?

Изборът на правилната система на боядисване е от съществено значение за предпазване на блока от корозия. От особено значение са условията на околната среда, при които блокът ще работи. Дали има специфичен клас на корозия, дали блокът ще бъде инсталиран на закрито или на открито, дали ще бъде обект на сериозно замърсяване и др.

Alfa Laval предлага 14 различни системи за боядисване, разделени в различни корозионни категории – C2, C3 и C5. 

Защо асиметрията е толкова важна за топлообменниците, които се използват като кондензатори за термопомпи?

Тесните канали от страната на хладилния агент позволяват по-висока вътрешна скорост, като подобряват топлообмена дори при частично натоварване. Едновременно с това по-големите канали от страната на водата намаляват пада на налягането в блока. Взети заедно те имат положителен ефект върху коефициента на производителност на термопомпата, подобрявайки производителността на цялата система.

Защо филтърът от страната на водата е толкова важен при запоените и свързаните чрез стопяване топлообменници?

Във водния контур циркулират много малки частици. Повечето от тях са останки от заваряване, които може да се задържат в малките канали на блока. Това може да причини редица проблеми, вариращи от по-висок пад на налягането до неравномерно разпределение на течността през пластините и дори до корозия, която да доведе до утечки между кръговете.

Защо падът на налягането на хладилния агент може да бъде особено голям в запоените топлообменници, използвани като изпарители?

Запоените топлообменници, дори по-дългите или по-високи модели, работят с вътрешна разпределителна система, която разпределя хладилния агент по всички канали. Тези разпределители трябва да имат специална геометрия, често с малки проходи и камери. Това от своя страна в много случаи може да доведе до пад на налягането. Само по себе си това не представлява проблем, стига проектирането на разширителния клапан да е съобразено с него (в повечето случаи малко по-голям).

Всички въпроси и отговори, подбрани от Alfa Laval, може да откриете тук.

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   Alfa Laval   ОВК   топлообменници  

Област: ОВК  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...