HVAC Bulgaria  

Heat Roadmap Europe представя ролята на ОВК технологиите в енергийния преход

03.12.2018   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Пълната декарбонизация на отоплението и охлаждането е икономически ефективна със съществуващи технологии, твърди проучване на ЕС.

Научноизследователската инициатива "Heat Roadmap Europe" (HRE4), финансирана от ЕС, показва, че ОВК секторът може да бъде напълно декарбонизиран въз основа на вече съществуващи технологии и подходи, които са налични на пазара и успешно реализирани в Европа.

В рамките на проекта са разработени енергийни сценарии до 2050 г. ("пътни карти за отопление") за 14-те най-големи държави от ЕС, в които се осъществява 90% от търсенето на топлоенергия в ЕС. Пътните карти описват цялостната енергийна система час по час, включително транспорта, и се съсредоточават върху ОВК сектора. Отоплителният сектор помага за интегрирането на възобновяемата енергия в електроенергийната система чрез централно отопление и големи топлоизолации, като увеличава възможностите за енергийни спестявания в сградите.

Резултатите от изследването сочат, че съвременните интегрирани решения за отопление и охлаждане могат значително да подобрят икономическата ефективност и по този начин икономическото и социално възприемане на енергийния преход и на по-амбициозните цели за ниски въглеродни емисии.

Сценариите показват, че е възможно да се намалят емисиите на CO2, като същевременно се спестяват пари. Изкопаемите горива могат да бъдат намалени с около 10 PWh в сравнение с 2015 г., а емисиите на СО2 с 86% в сравнение с 1990 г., което намалява значително необходимостта от внос на изкопаеми горива към ЕС - от порядъка на 90% за нефт, 69% за природен газ и 42% % за въглища.

     
Източник: Heat Roadmap Europe

Ключови думи: Heat Roadmap Europe   ЕС   декарбонизация  

Област: Бизнес  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...