HVAC Bulgaria  

Отпадна топлина от центрове за данни ще се използва в топлофикации в Дания

08.09.2017   |   Технологии
 
Тази година Google стана третата глобална технологична компания след Apple и Facebook, която обяви планове за изграждане на център за данни в Дания. Предложеният от Apple проект е три пъти по-голям от този на Facebook и покрива площ от еквивалент на 23 футболни игрища. Той вече се изпълнява и се очаква да бъде готов за употреба преди края на годината, съобщиха от международната организация Euroheat & Power.
 
Основното качество, което прави Дания привлекателна дестинация за изграждане на центрове за данни, е почти пълната гаранция за непрекъснато електрозахранване - с 99,997% енергийна сигурност, поясняват от Euroheat & Power. Но също толкова важно предимство е, че датската енергийна инфраструктура позволява на отпадната топлина от центровете за данни (независимо дали под формата на топла вода или горещ въздух) да се използва за отопление на сгради, включително жилищни имоти.
 
"Центровете за данни могат значително да допринесат към местната топлофикация без да използват изкопаеми горива", подчерта Ким Бенке, представител на датската топлофикационна асоциация.
 
Заедно с Швеция, Финландия и балтийските страни, Дания е сред единствените държави, където две трети от жилищните имоти се отопляват чрез топлофикации. Отпадната топлина от центъра за данни на Apple ще се използва за отопление на най-близкия град – Виборг, който има 100 000 жители.
     
Източник: Euroheat & Power; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Euroheat & Power   Apple   Facebook   Google   дата центрове   топлофикация   топадна топлина   Дания  

Алфа Лавал

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиВидео на седмицатаБизнесРеализацииПроектиОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...