HVAC Bulgaria  

Разработват иновативна соларна климатична система с намалено енергопотребление

26.09.2016   |   Технологии
 
Изследователи от Нотингамския университет разработват нова соларна климатична система, проектирана да позволи до 50% по-ниско енергопотребление в сравнение с традиционните системи за климатизация.
 
Новата технология ще се захранва от слънчева енергия и ще притежава две ключови характеристики - възможност за отделен контрол на температурата и влажността на въздуха, както и две сорбционни термални батерии, позволяващи комбинираното съхранение на топлинна енергия за отопление или охлаждане. Двете батерии ще гарантират и непрекъснатата работа на системата.
 
За да отстрани влагата и латентната топлина от входящия въздушен поток, системата използва изсушител. Топлината от сорбционната батерия загрява изсушителя, като така той привлича и задържа водните пари. В същото време се изпарява хладилният агент на сорбционната батерия, а парите от него се превръщат в охладена вода. Тази охладена вода по-късно се използва за изстудяване на въздуха.
 
"Климатизацията с помощта на слънчева енергия е една от най-обещаващите технологии, които могат да облекчат огромното потребление на енергийни ресурси. Системата, която разработваме, може да спести 25-50% енергия, както и да осигури около 40-60% по-висок COP (коефициент на трансформация) в сравнение с традиционните климатични системи", заявиха ръководителите на проекта д-р Жи Зу и проф. Тингксян Ли.
     
Източник: Нотингамски университет

Ключови думи: Нотингамски университет   соларна климатизация   сорбционни термални батерии   COP  

Алфа Лавал
Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесРеализацииПроектиСъбитиятаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...