HVAC Bulgaria  

Bosch Термотехникa и НБУ организираха семинар за енергоспестяващи решения за отопление и топла вода

21.03.2015   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Bosch Термотехникa и департамент Архитектура на Нов български университет НБУ организираха семинар за студенти на тема "Енергоспестяващи решения за отопление и топла вода". Събитието се проведе на 19 март в Корпус 2 зала 705 на НБУ.

Инж. Мартин Ерменков и инж. Стефан Златев от Бош Термотехника и модераторът  д-р арх. Климент Иванов от НБУ представиха на студентите от специалност „Архитектура” актуалните енергоспестяващи решения. Основен акцент бе нарасналото  потребление на енергия, което за по-малко от 40 години се е удвоило, достигайки 145,102 млрд. kWh с CO2-емисии в размер на 30 млрд. тона. Най-големите консуматори са сградите (с дял 40%) и индустрията (30%).

Именно по тази причина е целесъобразно усилията за енергоефективни мерки да бъдат съсредоточени към тях. Концернът Бош работи последователно в това направление. Неговите специалисти са разработили и осъществили проект за еднофамилна къща с положителен енергиен баланс, наречена Energy Plus House. Интересен е фактът, че къщата произвежда повече енергия, отколкото консумират живущите в нея, запазвайки високия комфорт на обитаване.

Освен това, в рамките на европейския демонстрационен проект „ene.field” Бош участва със 70 инсталации на микрогоривни клетки с когенерационна технология за домакинства за производство на топлина и електрическа енергия. Благодарение на високата електрическа ефективност, общата им ефективност надхвърля 90% и така се осъществяват до 50% икономия на CO2-емисии.

"Интересни за бъдещите архитекти бяха както високата ефективност на продуктите на Бош Термотехника, така и цялостните решения, които марката предлага на българския пазар. Това е особено важно с оглед на новата Европейска директива за екодизайн на отоплителните уреди и бойлерите, която влиза в сила от септември 2015 г.

Лекторите анонсираха и предстоящото въвеждане на българския пазар на серия термопомпи въздух/вода, която е уникална с цялостния дизайн на външното тяло от експандиран полипропилен EPP, който намалява теглото с цели 70%, както и времето за монтаж. Термопомпата на Бош демонстрира висока ефективност с коефициент на трансформация от над 4 на цялата гама уреди", допълниха организаторите.

     
Източник: Bosch Термотехникa

Ключови думи: Bosch Термотехникa   Бош   енергоспестяващи решения   енергийна ефективност  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...