HVAC Bulgaria  

Алфа Лавал подобрява изпарителния капацитет в захарен завод

През 1992 г. „Мългрейв Сентрал Мил“ инсталира пластинчат топлообменник на „Алфа Лавал“ като нагревател на рафинирания захарен сироп за подобряване на капацитета на изпарителя. Според производствения мениджър, Глен Поуп, топлообменникът е изпълнил всички очаквания, що се отнася до преноса на топлина и безпроблемната експлоатация.
„Предварителното нагряване на рафинирания захарен сироп увеличи капацитета на изпарителите с 2,5-5%”, разказва Глен Поуп. „Единствената поддръжка, която извършваме, е да почистваме топлообменника с алкален разтвор четири пъти през сезона на извличане. Нагряването на рафинирания захарен сироп е чудесно приложение за пластинчатите топлообменници.“
 
По-голяма производителност, по-дълъг сезон
През 1992 г. „Мългрейв Сентрал Мил“ започва да обработва захарна тръстика от съседна област. Поради тази причина става необходимо да се премине от 5-дневна работна седмица към непрекъсната работа, да се увеличи скоростта на извличане и да се удължи продължителността на сезона.
С оглед на тези промени е преценено, че ще е удачно да се увеличи капацитетът на изпарителя. След като разглеждат наличните възможности, от „Мългрейв“ решават да инсталират нагревател за рафинирания захарен сироп. Той ще нагрява сиропа, преди да попадне в изпарителя, като така ще се увеличи наличната топлина в канала за изпаряване. Предложението се възприема като сравнително евтин вариант за подобряване на капацитета на изпарителя.
 
Инсталиран пластинчат топлообменник M30
Инсталиран е пластинчат топлообменник M30 на „Алфа Лавал“ като нагревател на рафинирания захарен сироп. Рафинираният сироп се нагрява от 95° до 105°С. Топлинният източник е изпускана пара от първия изпарител или пара с ниско налягане и температура 120° С. Сиропът може да тече през нагревателя и в двете посоки.
Решението за закупуване на пластинчат топлообменник на „Алфа Лавал” се основава на твърденията за отлична ефективност на преноса на топлина с ниска температурна разлика между топлоносителя и сиропа.
 
История за успех
Според Глен Поуп топлообменникът е изпълнил всички очаквания, що се отнася до преноса на топлина и безпроблемната експлоатация. „Нагревателят на рафинирания сироп беше абсолютен успех за нас.“
Преди поставянето му температурата на сиропа е била 95° С при навлизане в изпарителя. Глен Поуп пресмята, че предварителното му нагряване е увеличило капацитета на изпарителите с 2,5-5%.
 
Оригиналните набивки все още стоят!
Способността да обръща посоката на потока позволява на пластинчатия топлообменник M30 да издържа на кратки периоди на особено голямо натоварване. Въпреки това единствената поддръжка на съоръжението, която е извършена, е почистването му с алкален разтвор четири пъти през сезона на извличане. Топлообменникът работи изключително дълго без нужда от смяна на набивките. Инсталиран през 1992 г., вече е преминал успешно през 17 сезона. Досега не се е налагало пластините да се разглобяват, а набивките все още са оригиналните.
 
Още много години на експлоатация
Очаква се, че съоръжението ще продължи да работи и през следващия сезон без нужда от ремонт. Разбира се, рано или късно набивките ще трябва да се сменят, но Глен Поуп казва: „Не виждаме причини да смятаме, че уредът няма да продължи ни служи още много години.“
 
     
Източник: Alfa Laval

Ключови думи: Алфа Лавал   Мългрейв Сентрал Мил   топлоомбенник   захарен завод  

Област: Реализации  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC
СТИКО БГ ООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...