HVAC Bulgaria  

SBPC инсталира пластинчат топлообменник с двойна стена на Алфа Лавал

Големият химически завод Shanghai BASF Polyurethane Co. (SBPC) в Китай инсталира пластинчат топлообменник с двойна стена на „Алфа Лавал“ за охлаждане на MDI от производственото съоръжение, преди да бъде прехвърлен в резервоари за съхранение, съобщиха от Алфа Лавал. Дизайнът с двойна стена на пластинчатия топлообменник предоставя два пъти по-голяма безопасност при повреждане на пластините за пренос на топлина. Според г-н Уолтър ван Хейзел, технически ръководител за MDI в завода, пластинчатият топлообменник с двойна стена е надминал всички очаквания.
 
Разположеният в Парка на химическата индустрия в Шанхай завод произвежда MDI (метилендифенилдиизоцианат) и 160 000 тона TDI (толуолдиизоцианат) с прекурсори азотна киселина и динитротолуен. Заводът е съвместно предприятие на BASF, компанията Shanghai Hua Yi и корпорацията от нефтохимическата промишленост Sinopec Shanghai Gao Qiao.
MDI се използва предимно в производството на твърда полиуретанова пяна. Другите му употреби включват папки, гъвкава пяна, лепила и уплътнители.
 
Предизвикателството
MDI от производственото съоръжение трябва да се охлади, като се използва топлообменник, преди да бъде прехвърлен в резервоари за съхранение. Това предотвратява протичането на димеризация – реакция, която понижава качеството на продукта.
В много заводи за MDI за охлаждащ агент се използва монохлорбензен вместо вода, тъй като смесването на обработваното вещество с вода ще доведе до образуването на твърди тела. Тези твърди тела могат да причинят запушвания в други части на оборудването. Но понеже крайният продукт е вискозен и тъй като капацитетът е сравнително висок, употребата на монохлорбензен би увеличила значително разходите за охладителния цикъл. Поради тази причина заводът в Шанхай се спря на водата като средство за охлаждане, за да намали разходите.
 
Двойна стена – двойна безопасност
В търсене на решение, което ще елиминира опасността от смесване на охлаждащия агент и продукта, инженерите от завода се консултираха с „Алфа Лавал”. Компанията предложи пластинчат топлообменник с двойна стена и се включи в оптимизирането на дизайна.
„Пластинчатия топлообменник с двойна стена на „Алфа Лавал” предоставя два пъти по-голяма безопасност при повреждане на пластините за пренос на топлина, например в резултат от корозия поради ниско качество на водата за охлаждане. Системата с двойна пластина означава, че повреждането на едната пластина ще доведе единствено до външен теч, който може да бъде установен визуално. Горещата и студената течност не могат да се смесят, освен ако и двете пластини не се повредят едновременно.
Каналите на пластинчатия топлообменник с двойна стена имат набивки FKM-G на „Алфа Лавал“ за устойчивост към MDI. Те са снабдени с двойни уплътнения за предотвратяване на смесването, ако набивките се повредят”, заявиха от компанията.
 
Според представителите на завода изборът на „Алфа Лавал” за партньор по този проект се дължи на отличните впечатления от компанията на други места в Европа. Също така присъствието на „Алфа Лавал” в Китай гарантира, че няма да има проблеми с комуникацията.
 
     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   Shanghai BASF Polyurethane   MDI   пластинчат топлообменник  

Област: Реализации  

Аристон
Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...