HVAC Bulgaria  

Алфа Лавал допринесе за намаляване на общите разходи за притежание в Каргил

17.03.2014   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Алфа Лавал пусна в експлоатация четири сепаратора PX115e със системи за онлайн наблюдение „Космос“ в завода за слънчогледово масло Каргил в Амстердам, Холандия, съобщиха за HVAC-Bulgaria.com от компанията.

"Каргил също така инвестира в договор за превантивен сервиз, за да се възползва най-пълно от своето оборудване. Договорът натовари сервизния отдел на Алфа Лавал с пълната отговорност за цялото техническо обслужване на четирите сепаратора през следващите десет години.Годишната такса е фиксирана и покрива всички разходи за резервни части и труд – независимо от това какво е необходимо за поддържането на непрекъснатата работа. Договорът също така регламентира максималното време, след което машините трябва да заработят в случай на непредвидено спиране", допълниха от Алфа Лавал.

Хенк Ведер е ръководител по обслужването в завода и има дългогодишен опит със сепараторите на Алфа Лавал. Той също така работи в Центъра за високо майсторство на Каргил в Европа, който отговаря за разработката на най-добрите практики в рамките на фирмата. „Доволен съм, че Алфа Лавал поема такъв ангажимент. Имаме фиксиран бюджет за обслужване и гарантирано време, преди машините да заработят отново, ако нещо се случи. Алфа Лавал носи цялата отговорност и аз нямам никакви грижи“, споделя той.

Партньорството между Алфа Лавал и Каргил поставя силен акцент върху активното понижаване на общите разходи за притежание. Използването на превантивно и условно техническо обслужване свежда до минимум престоите и разходите за обслужване.

Системите за онлайн наблюдение „Космос“ са важна част от този процес. Чрез регистрирането и анализирането на редица променливи – например скоростта на въртене, вибрациите, температурите на лагерите и дебита, техническото обслужване може да се оптимизира по отношение на показателите, престоите и разходите за обслужване. Проблемите се откриват, преди да станат критични, и се установяват оптимални интервали за обслужване.

„Очаквам заедно с Алфа Лавал да подобряваме непрекъснато процедурите за техническо обслужване. Този вариант позволява и на двете фирми да се занимават с това, което вършат най-добре“ обяснява Хенк Ведер.

     
Източник: Алфа Лавал

Ключови думи: Алфа Лавал   Каргил   сепаратори   PX115e   техническо обслужване  

Област: Реализации  

Подобни статии
HEXONIC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБраншови акцентБизнесИнвестицииВидео на седмицатаПроектиПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаОбучения/СеминариЕкспертноТехнологииСтатииКариериОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...