HVAC Bulgaria  

Дамвент представи второ поколение на своя економайзер с термодинамична рекуперация Max.E

28.06.2013   |   Технологии
 

Фирма Дамвент представи е-кономайзер с термодинамична рекуперация max.e2, второ поколение на Max.E, който достига 100% оползотворяване на енергията на отработения въздух. Max.E, а сега и нашето второ поколение max.e2, са напълно в унисон с новите Европейски директиви за енергийна ефективност и дори ги надхвърля, достигайки 100% оползотворяване на енергията на отработения/изхвърлян / въздух. С това наше решение допринасяме за опазването на природата и намаляне на вредните емисии на СО2, заявиха от компанията.

max.e2  е конструиран за всякакъв вид проекти изискващи 100% вентилация, постигайки максимално пестене на енергия през цялото време на функциониране на системата. Това решение оползотворява до 100% отпадната топлина от помещението, използвайки „2 степенна рекуперация”, постигнато с последователната работа на пластинчат рекуператор (оползотворяващ до 65-70%) и на термопомпа „въздух-въздух”, оползотворяваща до 30-35%).
И докато всички други термопомпи на въздушно охлаждане, включително най- новите разработки VRV/VRF системи достигат COP=2.5-2.75 при Твън = -15оС, нашето решение достига едновременно СОР=6 (само за термопомпата) и COPsystem=10.

Това е така, защото конвекционалната  термопомпа „въздух-въздух” използва топлина на външния  въздух, а през зимата този въздух достига температури -10оС, -15оС и даже -20оС. Извлечената топлина от този въздух е малка и не случайно фирмите производители дават СОР на термопомпите при tвн = +5  или +70С, които при отрицателни температури падат до СОР 2 и под 2. А какво се случва с MAX.E? Това решение използва топлината на отработения от помещенията въздух, който трябва да се изхвърли и на негово място да се добави нов външен въздух. Нормално този изхвърлен въздух има температура 20о -24оС. Първо в рекуператора ние извличаме 65% - 70% от топлината му и след това с Т=4-6оС въздуха преминава през термопомпата и по този начин се оползотворяват останалите 30-35%. По този начин достигаме СОРсистема = 10 и повече дори при много ниски външни температури.

ОВК системите са необходими не само за достигане на необходимата температура и относителна влажност в помещението, но също така и да осигурят пресен въздух за комфорта на хората. Това има особено значение за приложението на системите в проекти като: кина, театри, търговски центрове, офиси, спортни зали,училища  и др. помещения със значителен брой хора. Няма помещения, където пребивават хора и които да не се нуждаят от външен въздух, а да не говорим и за гояма част от технологичните процеси в производствата.

Конвекционалните решения за този тип проекти главно се базират на: вентилационни системи за пресен въздух, котел или централно отопление като източник на отопление и чилър (термопомпа, VRV/VRF) като охлаждащ източник. Разбира се за връзка между отделните елементи са необходими помпи, тръбопроводи, изолации, кабели, също така обща автоматична управляваща система и последно, но не по-малко значимо - пространство (покриви, машинни помещения). В нашите решения, ние сме поставили всички описани елементи в една система, спестявайки: значителни инвестиционни разходи – мин. 10-15% по малко инвестиции (до 30%), сравнено с конвекционалните системи; енергийни разходи - достигайки максимално най-висок СОР-ве и висока сезонна ефективност; разходи за сервиз и поддръжка – имайки само една система, вместо 3-4 различни системи; труд – за инсталиране и настройване на общата автоматична система; време - за проектиране, инсталация и пуск; място необходимо за оборудването – системата може да бъде монтирана на покрив или в машинно помещение и др.

През 2011 ние разработихме и пуснахме на пазара подобрена версия на нашите решения, наречено max.e2plus, който има допълнителни предимства. Заедно с възможността да обработваме 100% пресен въздух, сега ние можем да работим и с рециркулация на въздуха  от 0 до 100%, променяйки количеството пресен въздух според поставените критерий. Изполвайки C02/VOC датчици (които ни дават информация за концентрацията на CO2, миризми и други параметри) ние можем да измерим точно необходимото количество пресен въздух, и по този начин да доставим количеството което ни е необходимо, оптимизирайки още повече енергийните разходи на системата по време на зимния и летен сезон.

В преходните сезони (пролет и есен) системата работи в режим на „free-cooling” (компресорите са изключени като се работи до 100% пресен въздух) и по този начин значително спестяваме енергийните разходи, имайки предвид диапазона от Твън.= 15 -20оС която заема 15 - 20% от годишните работни часове на системата. Когато помещението не е обитавано, ние можем да намалим не само процента пресен въздух, но също така да намалим общото количество въздух и отоплителните/охладителните нужди, използвайки високо ефективен честотен регулатор за вентилаторите, намаляйки допълнително  консумацията на ел. енергия.

Използването на свободно програмируем DDC контролер ни дава големи възможности при автоматизиране на системата и свързване към други системи, включително BMS. Специално вградена платка позволява да контролираме и наблюдаваме системата дистанционно, чрез интернет, и също така да правим промени в системата за упраление, след нейното първоначално стартиране.

Днес, Дамвент е специализирана в проектиране, развитие, иновации и производство от най-висок клас енергийно-ефективни решения за вентилация и климатизация. Нашият опит и продължителни усилия през последните години ни помогнаха да проектираме и разработим специализиран софтуер за избор на съоръженията - DV_Select, който позволява много бързо и точно калкулиране на необходимите проектни параметри. С най-новата версия на DV_Select 2.0, Дамвент иска още повече да повиши своето ниво на работа и днес е една от малкото компании в Европа, разработила подобен мощен инструмент.
От нашия пръв прототип до сега, компанията ни е произвела, доставила и стартирала повече от 300 броя  Max.E/max.e2 на територията на България, Дания, Румъния, Молдова, Украйна и други, за различни приложения, като: кина, спортни зали, музикални зали, молове, ресторанти, болници, производства и много други.

На изложението “CHRVI (Охлаждане, Отопление, Хл.Техника, Вентилация и Изолация) Близък Изток” в Доха(Катар) от 4-6 юни т.г., Дамвент зае своето място сред добре познати компании и лидери в нашия бранш като: Daikin-McQuay, Carrier, Trane, Toshiba, Mitsubishi, Hitachi, Panasonic, LG, Samsung, Gree и други и ще бъдем едни от много малкото производители от Европа.
За пръв път там представихме нашето ново и високо иновативно решение, специално разработен за климата в Залива-MAX e2 Gulf. Това е съоръжение от серията „е-кономайзер”, използващо „2 степенна технология за оползотворяване на отпадния студ”, оползотворявайки го до 100%, „последователно” в 2 степени: I степен- „пасивна”- сорпционен ротационен регенератор, оползотворяващ до 75-80% отпадния студ; II степен-„активна”- кондензатор на хлад. машина, оползотворяващ допълнително 20-25%. max.e2-Gulf е 100% DX (директно изпарение) съоръжение, обработващо 100% външен въздух и работещо в температурния интервал до +60оС. Вложихме много време и усилия по проектирането и разработката и всички се надяваме и вярваме, че това наше ново решение ще ни помогне да се представим като „пионери” в областта на оползотворяването на отпаден студ и енерго-спестяващите решения в този регион, и ще проправи нашите първи стъпки в страните от Залива, допълниха от Дамвент.

     
Източник: Дамвент

Ключови думи: Дамвент   Max.E   е-кономайзер   термодинамична рекуперация  

Област: Технологии  

Подобни статии

HEXONIC
Стико

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиСъбитиятаБизнесВидео на седмицатаПроектиПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеОбучения/СеминариРеализацииТехнологииИнвестицииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...