Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
HVAC-Bulgaria.com TLL Mediaabonament
 
HVAC-Bulgaria.com
Secespol
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ

НОВИНИ

13.07.2020   |   АЕЦ Козлодуй търси доставчик на компоненти за изработка на абонатни станции
13.07.2020   |   КЕВР утвърди пределните цени на топлинната енергия от 1 юли т. г.
06.07.2020   |   ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 стартира годишна профилактика на съоръженията си
Climatech Engineering
KliVenTo
TROX
NEW ENERGY Technology
Belimo
Cool Consult
Ел Джи Електроникс
 

Реализации

Търси
МТПHoval

ОВК системите в логистичен терминал на DB Schenker, София24.02.2012

Комплексът DB Schenker е разположен върху 47 дка и се състои от офис сграда с разгъната застроена площ от 9200 кв. м, 2 складови халета – склад за претоварване на пратките (т. нар. разпределително хале ) с обща площ от 2000 кв. м, а другият – логистичен (т. нар. складово хале с прилежащо към него климатизирано хале 1000 кв. м), е с площ 3000 кв. м.В складовете се съхраняват предимно техника, резервни части, материали за строителството, пакетирани полуфабрикати, в общи линии стоки, за чието съхранение не са необходими по-специализирани условия. Технологичният процес налага бързи транспортни връзки между двата склада и административните отдели, което предопределя комплексното застрояване с долепени една до друга сгради. Комплексът разчита и на два собствени ж. п. коловоза с обща дължина от 220 м, предвидени за директно разтоварване, ж. п. вагон - товарен автомобил, както ж. п. вагон - покрита рампа. На територията на комплекса има изградени собствен трафопост, дизелгенератор за аварийно захранване и КПП.

В претоварния склад не се изискват никакви специфични условия по отношение на поддържането на температура, тъй като пратките престояват в него много кратко време, коментират от логистичната компания. Другият склад – логистичен, се използва за по-дългото съхранение на пратки и в тази връзка, наличието на продукти, които са чувствителни към температура, е наложило и климатизацията му, като крайната цел е поддържане на определени температурни условия – температури между 8 и 25 градуса Целзий през цялата година. За удовлетворяване на изискванията е инсталирана климатична система с въздуховоди и термопомпен климатичен агрегат въздух-въздух, производство на фирма GEA. С цел постигане на равномерна температура във височина на помещението са монтирани дестрафикационни осови вентилатори. Инсталираната мощност е 56 kW за охлаждане и 63 kW за отопление.

При проектирането на сградата са взети под внимание и австрийските стандарти. Цялата сграда е топлоизолирана с изолация 10 см Аustroterm, съотношението плът-отвор (прозорец-стена) е оптимално спрямо енергийните нужди и натоварвания на сгради от този тип. Особено внимание при строителния процес е обърнато на окомплектовката на дограмата с всички уплътнения, по принцип пропускани от строителните фирми, заради икономия на средства. Пълната окомплектовка гарантира добре изолирана сграда с минимални енергийни загуби.

Система за подово отопление и охлаждане
Сградата разполага със система за подово отопление и охлаждане (тръбни подови мрежи), производство на фирма Рехау. „Благодарение на тази технология, се постига затоплянето или охлаждането на големи площи, като използваната енергия е по-малко в сравнение на конвенционалните системи”, разказват от фирмата доставчик. „Тя работи в режим на отопление с вода, която е затоплена до 35-40 градуса, докато при конвенционалните системи тези градуси е необходимо да бъдат 60-70. Друго неоспоримо предимство е, че при този вид отопление/охлаждане се минимизира завихрянето на прах, което се наблюдава при отопление-охлаждане с климатични системи и др. Оптималното решение е този вид система да бъде комбинирано с термопомпена инсталация за постигане на максимална ефективност при малко разходи, и използвайки естествените природни ресурси”, споделят от Рехау.
Другата иновационна система на Рехау, предстояща да се изгради в близко бъдеще, са две пречиствателни станции за отпадни води. „При тези системи ефективността се състои в това, че те пречистват отпадните води и могат да бъдат използвани повторно за напояване или за казанчетата на санитарните възли на обекта. По този начин може да бъде постигнато спестяване на разходите за вода до 40% на година, и освен това се допринася значително за опазването на околната среда”, информират те.

Като временно решение в момента се използват електрически котли (с обща инсталирана мощност 150 kW), тъй като в процес на разработване е система от сондажи за използване на енергиен източник- нискотемепратурни води - геотермия. При тази система основният топло/студоизточник е вода, с топлинна енергия, акумулирана в почвата (температурният градиент се покачва в дълбочина) и посредством работата на термопомпата тази енергия се извлича и се използва за нуждите на климатизацията на сградата. Общата инсталирана мощност се планира да бъде 120 kW за отопление и 112 kW за охлаждане. Към момента работата по изграждането на системата е достигнала до етап, в който са разработени няколко кладенеца - 2 черпещи (т. нар. инжекционни) и 1 връщащ (т. нар. реинжекционен). Предстои изграждането на още 4 броя. След лабораторни анализи и консултации със специалисти от Германия (лидер в използването на подобни „зелени” системи за отопление/охлаждане, има готовност за продължаване на работата. Електрическите котли ще останат като аварийна, резервна мощност. Съвместната работа на вентилационната система на сградата (работеща на 100% пресен въздух), се осигурява от система за сградно управление (т. нар. Building Management System - BMS), където всички параметри на системата се следят, анализират и отчитат.

Вентилационните инсталации, подово отопление и охлаждане на административната сграда на логистичен център Шенкер са изпълнени от фирма Ян-93.

Термопомпените климатични агрегати
за вентилация са производство на фирма EuroClima, Австрия. За осигуряване на битовата гореща вода са предвидени инсталации за слънчева енергия, с които се пести значителна част от енергията за затопляне на водата и същевременно се редуцира в голяма степен емисията на вредни вещества в атмосферата. Изградената инсталация е с продукти на Viessmann с обем на бойлера 1000 л. За хората в помещенията се осигурява необходимото количество пресен въздух посредством климатични централи. Тяхната конструкция позволява използването на енергията на изхвърляния от помещенията въздух благодарение на рекуперативния топлообменен агрегат (рекуператор) въздух - въздух.


Източник: ТД Инсталации   Област: Реализации  

Етикети:   подово отопление   геотермална помпа   рекуперация  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Samsung
 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG