Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
HVAC-Bulgaria.com TLL Mediaabonament
 
HVAC-Bulgaria.com
Secespol
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

26.10.2020   |   ТП на НОИ - Благоевград търси изпълнител за абонаментна поддръжка на климатични инсталации
26.10.2020   |   Дигиталното изложение Chillventa представи решения за автоматизация на ОВК системи
19.10.2020   |   ТД на НАП София търси изпълнител за ремонт на инсталации за отопление, абонатни станции и котли за отопление
Climatech Engineering
KliVenTo
TROX
NEW ENERGY Technology
Belimo
Ел Джи Електроникс
 

Експертно

Търси
ГазкомфортHoval

Изискванията за енергийна ефективност се повишават с бързи темпове10.02.2012

Атанас Атанасов, управител на Ховал в България

Ховал e компания с дългогодишен опит в областта на цялостни решения за отопление, климатизация и рекуперация – представете накратко нейните приоритетни сфери на дейност и пазари, пред читателите на сп. ТД Инсталации.

Следвайки повече от 40 години мотото си "С отговорност за енергията и околната среда", Ховал се е наложила като пионер в развитието на кондензиращи газови котли - този високотехнологичен сегмент на пазара, където държи и редица патенти. В областта на климатичната техника фирмата фокусира усилията си в развитието на автономни децентрализирани системи за отопление, вентилация и обратно извличане на топлината при еднообемни търговски, обществени и промишлени сгради. Чрез свързването на отоплителна и климатична техника в единна система, Ховал предлага на клиентите си решения с краткосрочна възвръщаемост на инвестицията и многогодишни спестявания от разход на енергия.

Основните пазари на фирмата са немскоговорящите страни (Швейцария, Австрия, Германия, Лихтенщайн), където марката Ховал е институционализирана на пазара на отопление и климатизация. Като пример, от всеки 10 продадени кондензиращи газови котли в Швейцария, 3 се падат на Ховал. Чрез производството и представителството си в Великобритания, Ховал има честта да е доставчик на самия Кралски двор. През 2011-та Ховал достави и котлите за подновяването на отоплителната система на Ватикана. Най-новите пазари са Азия и Далечния Изток, където стратегията на фирмата е да произвежда локално за местния пазар.

Компанията е от около година на българския пазар. Как дойде идеята за стартирането на бизнес тук?
В последните години Ховал експандира активно на източноевропейските пазари, като след поделенията си в Полша, Чехия, Словакия и Румъния, България бе потенциална следваща страна за разрастване. След обстоен анализ и оценка на потенциала на българския пазар и развитието му в средносрочен план, Ховал прецени, че продуктите и системите, които предлага, ще бъдат все по-атрактивни и търсени от инвеститорите в България.

Кои от предлаганите от Вас решения се приемат най-добре от българските Ви клиенти?
Най-добре се приемат решенията, в които ясно се вижда високата добавена стойност на уредите ни – например кондензиращият газов котел UltraGas (с КПД 109,9), децентрализираната ни климатична система RoofVent (с ниво на рекуперация до 84%), компактният модулен уред за производство на големи количества вода за БГВ, Modul plus и други.

Налага ли се индивидуален подход към пазара от страна на Hoval в България и от какви специфики е продиктувано това?
Индивидуалният подход е наложителен поради степента на разбиране и готовността на българския пазар за прилагане на енергоспестяващи и щадящи природата технологии. В тази връзка е необходимо да се работи за повишаване на познанията и информираността на всички партниращи си по инсталационната верига: инвеститор – проектант – инсталатор – оператор. Друго предизвикателство е схващането, че в България се търси само най-евтиното. На това място може да се каже, че в областта на високотехнологичните продукти и решения, никой не е забогатял от ниски цени. Поговорката "Не съм толкова богат, че да си купувам евтини неща" важи в пълна сила за този тип пазар.
Фокусът ни на българския пазар е в областта на търговските, обществени и промишлени сгради, където изискванията за енергийна ефективност и екологичност се повишават с бързи темпове. За жалост, това все още не може да се каже за жилищните и еднофамилни къщи.

Компанията може да се похвали с редица знакови обекти по целия свят. Кои са актуалните проекти с Ваше участие тук?
За краткото време, през което Ховал е в България, вече можем да се похвалим с един значим за нас обект - Баумакс в Русе. Там Ховал се представя със системно решение, т. е. котли и децентрализирана климатична система – климатични апарати, разположени равномерно в целия обем на сградата, на височина 8 м от готов под, осигуряващи отопление и охлаждане. Резултатът е наистина впечатляващ и той бе постигнат с общите усилия на екипа на Ховал, архитектурно бюро Иво Петров Архитекти, проектант ОВК: инж. Толев; изпълнителя - Хоризонт Иванов (Плевен) и неговите подизпълнители в част ОВК – Климсист, в част сградна автоматизация – БМС Инженеринг.

Във фаза офериране и предреализация се намират още няколко супермаркета, логистични и производствени бази, мол, болница, като се надяваме да се похвалим с тяхната реализация в следващата ни среща.


Източник: ТД Инсталации   Област: бизнес  

Етикети:   Ховал   ОВК   енергийна ефективност   климатична система   котел  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Samsung
 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG