Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
HVAC-Bulgaria.com TLL Mediaabonament
 
HVAC-Bulgaria.com
Secespol
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ

НОВИНИ

01.06.2020   |   Община Русе търси доставчик на отоплителни уреди
01.06.2020   |   Столична община стартира кампания за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво
18.05.2020   |   Електроразпределение Юг откри търг за сервизно обслужване на климатици
Climatech Engineering
KliVenTo
TROX
NEW ENERGY Technology
Belimo
Cool Consult
Ел Джи Електроникс
 

Експертно

Търси
Hoval

Изискванията за енергийна ефективност се повишават с бързи темпове10.02.2012

Атанас Атанасов, управител на Ховал в България

Ховал e компания с дългогодишен опит в областта на цялостни решения за отопление, климатизация и рекуперация – представете накратко нейните приоритетни сфери на дейност и пазари, пред читателите на сп. ТД Инсталации.

Следвайки повече от 40 години мотото си "С отговорност за енергията и околната среда", Ховал се е наложила като пионер в развитието на кондензиращи газови котли - този високотехнологичен сегмент на пазара, където държи и редица патенти. В областта на климатичната техника фирмата фокусира усилията си в развитието на автономни децентрализирани системи за отопление, вентилация и обратно извличане на топлината при еднообемни търговски, обществени и промишлени сгради. Чрез свързването на отоплителна и климатична техника в единна система, Ховал предлага на клиентите си решения с краткосрочна възвръщаемост на инвестицията и многогодишни спестявания от разход на енергия.

Основните пазари на фирмата са немскоговорящите страни (Швейцария, Австрия, Германия, Лихтенщайн), където марката Ховал е институционализирана на пазара на отопление и климатизация. Като пример, от всеки 10 продадени кондензиращи газови котли в Швейцария, 3 се падат на Ховал. Чрез производството и представителството си в Великобритания, Ховал има честта да е доставчик на самия Кралски двор. През 2011-та Ховал достави и котлите за подновяването на отоплителната система на Ватикана. Най-новите пазари са Азия и Далечния Изток, където стратегията на фирмата е да произвежда локално за местния пазар.

Компанията е от около година на българския пазар. Как дойде идеята за стартирането на бизнес тук?
В последните години Ховал експандира активно на източноевропейските пазари, като след поделенията си в Полша, Чехия, Словакия и Румъния, България бе потенциална следваща страна за разрастване. След обстоен анализ и оценка на потенциала на българския пазар и развитието му в средносрочен план, Ховал прецени, че продуктите и системите, които предлага, ще бъдат все по-атрактивни и търсени от инвеститорите в България.

Кои от предлаганите от Вас решения се приемат най-добре от българските Ви клиенти?
Най-добре се приемат решенията, в които ясно се вижда високата добавена стойност на уредите ни – например кондензиращият газов котел UltraGas (с КПД 109,9), децентрализираната ни климатична система RoofVent (с ниво на рекуперация до 84%), компактният модулен уред за производство на големи количества вода за БГВ, Modul plus и други.

Налага ли се индивидуален подход към пазара от страна на Hoval в България и от какви специфики е продиктувано това?
Индивидуалният подход е наложителен поради степента на разбиране и готовността на българския пазар за прилагане на енергоспестяващи и щадящи природата технологии. В тази връзка е необходимо да се работи за повишаване на познанията и информираността на всички партниращи си по инсталационната верига: инвеститор – проектант – инсталатор – оператор. Друго предизвикателство е схващането, че в България се търси само най-евтиното. На това място може да се каже, че в областта на високотехнологичните продукти и решения, никой не е забогатял от ниски цени. Поговорката "Не съм толкова богат, че да си купувам евтини неща" важи в пълна сила за този тип пазар.
Фокусът ни на българския пазар е в областта на търговските, обществени и промишлени сгради, където изискванията за енергийна ефективност и екологичност се повишават с бързи темпове. За жалост, това все още не може да се каже за жилищните и еднофамилни къщи.

Компанията може да се похвали с редица знакови обекти по целия свят. Кои са актуалните проекти с Ваше участие тук?
За краткото време, през което Ховал е в България, вече можем да се похвалим с един значим за нас обект - Баумакс в Русе. Там Ховал се представя със системно решение, т. е. котли и децентрализирана климатична система – климатични апарати, разположени равномерно в целия обем на сградата, на височина 8 м от готов под, осигуряващи отопление и охлаждане. Резултатът е наистина впечатляващ и той бе постигнат с общите усилия на екипа на Ховал, архитектурно бюро Иво Петров Архитекти, проектант ОВК: инж. Толев; изпълнителя - Хоризонт Иванов (Плевен) и неговите подизпълнители в част ОВК – Климсист, в част сградна автоматизация – БМС Инженеринг.

Във фаза офериране и предреализация се намират още няколко супермаркета, логистични и производствени бази, мол, болница, като се надяваме да се похвалим с тяхната реализация в следващата ни среща.


Източник: ТД Инсталации   Област: бизнес  

Етикети:   Ховал   ОВК   енергийна ефективност   климатична система   котел  
« назад
Air Trade Company

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Samsung
 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG