Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
HVAC-Bulgaria.com TLL Mediaabonament
 
HVAC-Bulgaria.com
Secespol
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ

НОВИНИ

18.05.2020   |   Електроразпределение Юг откри търг за сервизно обслужване на климатици
18.05.2020   |   Катарски производител на въздуховоди търси партньори
11.05.2020   |   Изложението за ОВК технологии Chillventa ще се проведе през октомври
Climatech Engineering
KliVenTo
TROX
NEW ENERGY Technology
Belimo
Cool Consult
Ел Джи Електроникс
 

Технологии

Търси
Hoval

Дамвент представи второ поколение на своя економайзер с термодинамична рекуперация Max.E28.06.2013

Фирма Дамвент представи е-кономайзер с термодинамична рекуперация max.e2, второ поколение на Max.E, който достига 100% оползотворяване на енергията на отработения въздух. Max.E, а сега и нашето второ поколение max.e2, са напълно в унисон с новите Европейски директиви за енергийна ефективност и дори ги надхвърля, достигайки 100% оползотворяване на енергията на отработения/изхвърлян / въздух. С това наше решение допринасяме за опазването на природата и намаляне на вредните емисии на СО2, заявиха от компанията.

max.e2  е конструиран за всякакъв вид проекти изискващи 100% вентилация, постигайки максимално пестене на енергия през цялото време на функциониране на системата. Това решение оползотворява до 100% отпадната топлина от помещението, използвайки „2 степенна рекуперация”, постигнато с последователната работа на пластинчат рекуператор (оползотворяващ до 65-70%) и на термопомпа „въздух-въздух”, оползотворяваща до 30-35%).
И докато всички други термопомпи на въздушно охлаждане, включително най- новите разработки VRV/VRF системи достигат COP=2.5-2.75 при Твън = -15оС, нашето решение достига едновременно СОР=6 (само за термопомпата) и COPsystem=10.

Това е така, защото конвекционалната  термопомпа „въздух-въздух” използва топлина на външния  въздух, а през зимата този въздух достига температури -10оС, -15оС и даже -20оС. Извлечената топлина от този въздух е малка и не случайно фирмите производители дават СОР на термопомпите при tвн = +5  или +70С, които при отрицателни температури падат до СОР 2 и под 2. А какво се случва с MAX.E? Това решение използва топлината на отработения от помещенията въздух, който трябва да се изхвърли и на негово място да се добави нов външен въздух. Нормално този изхвърлен въздух има температура 20о -24оС. Първо в рекуператора ние извличаме 65% - 70% от топлината му и след това с Т=4-6оС въздуха преминава през термопомпата и по този начин се оползотворяват останалите 30-35%. По този начин достигаме СОРсистема = 10 и повече дори при много ниски външни температури.

ОВК системите са необходими не само за достигане на необходимата температура и относителна влажност в помещението, но също така и да осигурят пресен въздух за комфорта на хората. Това има особено значение за приложението на системите в проекти като: кина, театри, търговски центрове, офиси, спортни зали,училища  и др. помещения със значителен брой хора. Няма помещения, където пребивават хора и които да не се нуждаят от външен въздух, а да не говорим и за гояма част от технологичните процеси в производствата.

Конвекционалните решения за този тип проекти главно се базират на: вентилационни системи за пресен въздух, котел или централно отопление като източник на отопление и чилър (термопомпа, VRV/VRF) като охлаждащ източник. Разбира се за връзка между отделните елементи са необходими помпи, тръбопроводи, изолации, кабели, също така обща автоматична управляваща система и последно, но не по-малко значимо - пространство (покриви, машинни помещения). В нашите решения, ние сме поставили всички описани елементи в една система, спестявайки: значителни инвестиционни разходи – мин. 10-15% по малко инвестиции (до 30%), сравнено с конвекционалните системи; енергийни разходи - достигайки максимално най-висок СОР-ве и висока сезонна ефективност; разходи за сервиз и поддръжка – имайки само една система, вместо 3-4 различни системи; труд – за инсталиране и настройване на общата автоматична система; време - за проектиране, инсталация и пуск; място необходимо за оборудването – системата може да бъде монтирана на покрив или в машинно помещение и др.

През 2011 ние разработихме и пуснахме на пазара подобрена версия на нашите решения, наречено max.e2plus, който има допълнителни предимства. Заедно с възможността да обработваме 100% пресен въздух, сега ние можем да работим и с рециркулация на въздуха  от 0 до 100%, променяйки количеството пресен въздух според поставените критерий. Изполвайки C02/VOC датчици (които ни дават информация за концентрацията на CO2, миризми и други параметри) ние можем да измерим точно необходимото количество пресен въздух, и по този начин да доставим количеството което ни е необходимо, оптимизирайки още повече енергийните разходи на системата по време на зимния и летен сезон.

В преходните сезони (пролет и есен) системата работи в режим на „free-cooling” (компресорите са изключени като се работи до 100% пресен въздух) и по този начин значително спестяваме енергийните разходи, имайки предвид диапазона от Твън.= 15 -20оС която заема 15 - 20% от годишните работни часове на системата. Когато помещението не е обитавано, ние можем да намалим не само процента пресен въздух, но също така да намалим общото количество въздух и отоплителните/охладителните нужди, използвайки високо ефективен честотен регулатор за вентилаторите, намаляйки допълнително  консумацията на ел. енергия.

Използването на свободно програмируем DDC контролер ни дава големи възможности при автоматизиране на системата и свързване към други системи, включително BMS. Специално вградена платка позволява да контролираме и наблюдаваме системата дистанционно, чрез интернет, и също така да правим промени в системата за упраление, след нейното първоначално стартиране.

Днес, Дамвент е специализирана в проектиране, развитие, иновации и производство от най-висок клас енергийно-ефективни решения за вентилация и климатизация. Нашият опит и продължителни усилия през последните години ни помогнаха да проектираме и разработим специализиран софтуер за избор на съоръженията - DV_Select, който позволява много бързо и точно калкулиране на необходимите проектни параметри. С най-новата версия на DV_Select 2.0, Дамвент иска още повече да повиши своето ниво на работа и днес е една от малкото компании в Европа, разработила подобен мощен инструмент.
От нашия пръв прототип до сега, компанията ни е произвела, доставила и стартирала повече от 300 броя  Max.E/max.e2 на територията на България, Дания, Румъния, Молдова, Украйна и други, за различни приложения, като: кина, спортни зали, музикални зали, молове, ресторанти, болници, производства и много други.

На изложението “CHRVI (Охлаждане, Отопление, Хл.Техника, Вентилация и Изолация) Близък Изток” в Доха(Катар) от 4-6 юни т.г., Дамвент зае своето място сред добре познати компании и лидери в нашия бранш като: Daikin-McQuay, Carrier, Trane, Toshiba, Mitsubishi, Hitachi, Panasonic, LG, Samsung, Gree и други и ще бъдем едни от много малкото производители от Европа.
За пръв път там представихме нашето ново и високо иновативно решение, специално разработен за климата в Залива-MAX e2 Gulf. Това е съоръжение от серията „е-кономайзер”, използващо „2 степенна технология за оползотворяване на отпадния студ”, оползотворявайки го до 100%, „последователно” в 2 степени: I степен- „пасивна”- сорпционен ротационен регенератор, оползотворяващ до 75-80% отпадния студ; II степен-„активна”- кондензатор на хлад. машина, оползотворяващ допълнително 20-25%. max.e2-Gulf е 100% DX (директно изпарение) съоръжение, обработващо 100% външен въздух и работещо в температурния интервал до +60оС. Вложихме много време и усилия по проектирането и разработката и всички се надяваме и вярваме, че това наше ново решение ще ни помогне да се представим като „пионери” в областта на оползотворяването на отпаден студ и енерго-спестяващите решения в този регион, и ще проправи нашите първи стъпки в страните от Залива, допълниха от Дамвент.


Източник: Дамвент   Област: Технологии  

Етикети:   Дамвент   Max.E   е-кономайзер   термодинамична рекуперация  
« назад
Air Trade Company

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ В ОБЛАСТТА НА ОВК
на специализирания портал HVAC-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Samsung
 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG